Ми у Facebook
24.02.2010, 00:00

Чому готувати їжу на газових плитах небезпечно

Норвезькі учені стверджують, що приготування м`яса на газових плитах може бути небезпечне для кухаря через підвищене виділення речовин, визнаних канцерогенами.

В ході дослідження учені з Міжнародного агентства по вивченню раку (IARC) виявили, що сполуки, що потрапляють в повітря при смаженні на високих температурах, входять до групи 2А (канцерогенних для людини). Журнал Occupational and Environmental Medicine вже опублікував статтю з результатами дослідження.

Дослідники в ході експерименту смажили 17 стейков, кожен вагою в 400 грамів, протягом 15 хвилин, і вимірювали рівні вмісту поліциклічних ароматичних вуглеводів (ПАВ), таких як нафталін і бензпирен, гетероциклічних амінів і альдегідів.

В результаті вдалося виявити тільки один ПАВ - нафталін, кількість якого коливалася від 0,15 до 0,27 мікрограмів на кубічний метр повітря, причому, найвищі рівні були зареєстровані при смаженні стейка на маргарині на газовій плиті.

podrobnosti.ua





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ