Ми у Facebook
02.08.2010, 16:28

Як рятуватися від спеки, — поради експерта

У наближчі дні у Рівному та області синоптики прогнозують підвищення температури повітря до 37 градусів за Цельсієм. Тому лікарі радять особливо поберегтися у спекотні дні.
Між спекою та серцево-судинними захворюваннями існує прямий зв'язок, — розповідає лікар-кардіолог кардіологічного відділення Рівненської обласної лікарні Вікторія Підлісна. — У цей період найчастіше виникають інфаркти, інсульти, загострюється ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини та мінеральних солей: калію, магнію тощо. Також згущається кров, виникає додаткове навантаження на серце, збільшується ризик утворення тромбів. Тому лікарі радять особливо поберегтися у спекотні дні.

12 правил порятунку від спеки

1. Уникати прямих сонячних променів. Люди з підвищеною чутливістю до спеки повинні залишатися в прохолодному або кондиціонованому приміщенні протягом того часу, коли сонце знаходиться в найбільш активній фазі: з 12.00 до 16.00.

2. Не соромитися носити головний убір або парасольку від сонця.

3. Не варто збільшувати під час спеки фізичні навантаження.
На городі чи присадибній ділянці рекомендовано працювати до восьмої години ранку або ж після сьомої вечора.

4. Розумова діяльність у спеку також несприятливо позначається на нервовій системі.

5. У приміщенні з кондиціонером не потрібно виставляти одразу низьку температуру, її слід зменшувати поступово. Різниця температур на вулиці та в приміщенні не повинна перевищувати 10 °С. Зайшовши всередину зі спекотної вулиці, не ставайте під прямий потік холодного повітря, інакше ризикуєте застудитися.

6. Менше часу проводити за кермом.

7. Вживати більше рідини. Нормальна серцева діяльність можлива тоді, коли електролітний стан організму збалансований. Тому поповнювати запас води потрібно обов’язково. Рекомендовано пити компот, узвар, підкислену воду. Слід обмежити вживання газованих напоїв.
Уважно потрібно стежити за водним балансом людей, які не можуть обслуговувати себе самостійно. І хоч кардіологи забороняють своїм пацієнтам, особливо гіпертонікам, хворим із серцевою недостатністю вживати велику кількість води, тому що це збільшує навантаження на серце. Втім, у такий період люди похилого віку повинні часто пити воду, не чекаючи відчуття спраги. Кількість рідини на добу повинна становити 2-2,5 літра.

8. Їсти фрукти та овочі.

9. Носити світлий і просторий одяг з натуральних тканин.

10. Уникати вживання алкоголю, особливо “сильних” напоїв (горілка, коньяк). Обмежити куріння.

11. Купатися з дотриманням правил безпеки на воді. Не кидатися зі спекотного пляжу у холодну воду.

12. Людям із серцевими захворюваннями постійно носити із собою необхідні ліки та препарати.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ