Звідки у шампанському бульбашки?
Виноматеріали тут спершу змішують за сортами, а потім — мішають вже між собою, додаючи лікери, спирт, сусла. Це називається купаж. Чим менше до його складу потрапляє “не винних” матеріалів, тим цінніше шампанське. Зберігають усе це у величезних металевих цистернах, емальованих зсередини, яких тут чимало. Цікаво, що миють їх вручну. Для цього тендітні жіночки пролазять через не надто великий люк ємності.
Затим за технологією до купажу додають цукор і дріжджі й розливають у пляшки (тиражують). Пляшки при цьому ретельно перевіряють — адже кожна має витримувати величезний тиск. Потім закорковують спеціальним корком з металевою скобою й відправляють на витримку. До речі, в одну й ту ж пляшку двічі шампанське не “заливають”, лише у нову тару. Саме тому пляшки з-під шампанського такі дешеві...
У складених горизонтально пляшках майбутнє шампанське бродить від дев’яти місяців до трьох і більше років. У цей період тут утворюються славнозвісні бульбашки. Потім вино переміщують на ремюаж — процедуру, яка передбачає збір утвореного від бродіння осаду у корку. Для цього пляшки встановлюють під кутом корком вниз у спеціальні пюпітри (один уміщає 120 пляшок) й щодня прокручують, поступово переводячи їх у вертикальне положення.
Коли осад остаточно “перейшов” у корок, приходить час дегоржажу, під час якого корок з осадом видаляють. У пляшку доливають те ж вино або лікери. На цій стадії класичне шампанське і закінчується. Брют, себто сухе ігристе вино, перетворюють на напої різного ступеня солодкості. Пляшки закорковують, вдягають мюзле (закручують отой металевий дротик, що утримує корок) та наклеюють відповідну етикетку.
Вражає й той факт, що навіть численні натовпи туристів не зупиняють процеси виробництва. Тому варто уважно слухати екскурсовода, бути обачним та, головне, триматися ближче до стін. Адже підземеллями на пристойній швидкості рухаються електрокари та вантажівки, які тут — повноправні господарі.
У підземеллях є іще одне специфічне місце — місцева Стіна плачу. Розповідають, що саме тут у часи Другої світової війни нацисти заживо замурували в стіну чимало євреїв. Нині це місце перетворили на меморіал. З часом зі штучних свічок потекли “сльози” — справжні невеликі струмки. Цікаво, що в жодному іншому місці на всій території зводу подібних вологих місць так і не з’явилося.
До речі
За одну зміну майстер-ремюор прокручує до 100 тисяч пляшок
За одну зміну майстер-дегоржер відкорковує до 5 тисяч пляшок
Одна повна пляшка ігристого важить 1 кг 650 г
Одночасно в підвалах заводу зберігається до 30 мільйонів пляшок
Щороку на заводі виробляють 12,5 мільйона пляшок ігристого вина
Мюзле закручують рівно на шість півобертів
Корок вилітає з пляшки ігристого з середньою швидкістю 13 м/с
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
10 лютого: день пам’яті святого мученика Харлампія - захисника від хвороб
![](/images/articles/2/small/1739130469.jpg)
Сьогодні, 10 лютого, православні християни вшановують пам’ять святого мученика Харлампія. Він жив у ІІІ столітті та служив єпископом у місті Магнезія (сучасна Туреччина). Його життя припало на період жорстоких гонінь християн за правління римського імператора Септимія Севера (193–211 рр.).
переглядів: 50
Буде ще холодніше: прогноз погоди на понеділок, 10 лютого
![](/images/articles/2/small/1739116925.jpg)
Одягайтеся тепло - у понеділок на території Рівненської області синоптики прогнозую морозну погоду.
переглядів: 230
Як навчитись швидко прибирати: поради, які спростять життя
![](/images/articles/2/small/1618058105.jpg)
Прості поради для легкого прибирання.
переглядів: 216
Бебі-бокс або гроші: у 2025 році батьки можуть обрати формат отримання "Пакунку малюка"
![](/images/articles/2/small/1738997011.jpg)
Уряд України ухвалив важливе рішення, яке полегшить життя молодим сім’ям. У 2025 році батьки немовлят зможуть отримати грошову компенсацію замість традиційного "пакунка малюка".
переглядів: 393
Чи переводимо годинники у 2025 році на літній час?
![](/images/articles/2/small/1738686590.jpg)
Українці досі не знають напевне, чи доведеться їм переводити годинники на літній час у 2025 році. У чому причина?
переглядів: 1038