Ми у Facebook
17.12.2010, 09:03

Чи будуть пити рівняни дешеве вино у новому році?

Із першого дня нового року Україна відкриє кордон для імпортного вина. Зобов’язання скасувати мито держава взяла на себе два роки тому під час вступу до Світової організації торгівлі. Щоправда, виконання цього зобов’язання відстрочили до 2011 року.
— Ситуація така, що у нас виробники сплачують великі податки. Наприклад, ліцензія на оптову торгівлю, без якої неможливе виробництво, коштує півмільйона гривень. Натомість у Європі, приміром в Угорщині, виноробна галузь одержує дотації, — розповідає OGO.ua директор фірми “Айсберг ЛТД” (торгова марка "Чизай") Олег Івашкович.

Він вважає, що справедливим мало бути поступове зниження мита на певні відсотки упродовж декількох років, щоб своя галузь мала можливість стати на ноги. Особливих рецептів боротьби з дешевим імпортом Івашкович не вигадує.

— У нас є свій споживач, він знає нашу якість — на це і розраховуємо, — каже чоловік.

На противагу виробу директор Рівненського представництва Торгового дому “Аванта”, що займається постачанням алкогольної продукції у регіон, Олександр Максимчук має більш оптимістичну точку зору.

— Думаю, що імпортного вина надходитиме 10-15 відсотків. Адже нині ситуація так склалася, що 90 відсотків території України закріпили за собою серйозні виробники і вина, і горілки. Та сама ситуація із мережами супермаркетів — там, наприклад, проплачені полиці. У них важко буде увійти. Хіба що дешевий товар добре піде по райцентрах, у сільській місцевості, — говорить Максимчук.

Він каже, що на ситуацію вплине багато чинників: наприклад, що саме ввозитимуть, які маркетингові дії будуть застосовувати при цьому фірми імпортери. Адже продукція може бути дешевою та непоганої якістю, але торгова марка зовсім невідомою.

Разом зі скасуванням мита на вино, його скасують і для імпортного спирту. Здається, ця новина має порадувати любителів “біленької”. Адже виробники горілки одержують змогу замінити вітчизняний зерновий спирт, який виробляє концерн-монополіст “Укрспирт” на аналог, що виробляють з цукрової тростини.

Утім, у ДП "Укрспирт" на запитання OGO.ua щодо можливості масового імпорту спирту відповіли так: “в Україні горілчані компанії використовують зерновий спирт. І вони надають перевагу якісному спирту. Країни-члени СОТ
експортують спирт з цукрової тростини, який має нижчу якість, ніж зерновий
спирт. Тож, якщо хтось й імпортуватиме спирт, це будуть поодинокі випадки”.





На правах реклами