Ми у Facebook
18.05.2011, 09:44

Рівнянка вишиває сорочки старовинними техніками

Рівнянка Юлія Гончарова вишивку любила завжди, скільки себе пам’ятає. Ще в дитинстві, коли мама починала вишивати, дівчина підсідала до неї і спостерігала за рухами маминих рук. Нині вона сама — професійна майстриня, яка володіє багатьма старовинними техніками вишивки. І жодного дня свого життя не уявляє без голки з ниткою.
— Якось до моїх рук потрапив дитячий набір з надрукованими хрестиками. Я могла півдня сидіти з голкою над тим простеньким візерунком. У школі на уроках праці теж більше всього любила саме вишивати, — пригадує майстриня. — А вже після закінчення школи мені пощастило потрапити на курси вишивальниць при міському центрі зайнятості. Ось тоді я й відкрила для себе мистецтво вишивки у всій його красі. Дуже допомогла мені в цьому заслужений майстер Орися Рябунець. Саме вона прищепила мені смак до тонкої роботи та навчила майстерності. Відтоді я вже не могла довго без голки з ниткою.



До речі, саме тоді Юлія оволоділа й новими для себе техніками вишивки. Адже до цього часу дівчина вишивала лише хрестиком. Нині ж вона майстерно володіє такими старовинними техніками, як вирізування, лічильна гладь, курячий брід, верхоплут, мережки, занизування.



— У вишивці я люблю поєднувати різні техніки і прийоми, щоб досягти легкості і вишуканості у виробі. Ціную натуральні тканини і якісні нитки. Створюючи новий виріб, найчастіше опираюся на власні відчуття, думаю, а чи одягла би я на себе таку сорочку, чи хотіла би собі такий рушник? Інакше не можу. Хочу, щоб нова річ радувала власника довгі роки, а для цього потрібно натхненно і якісно працювати, — переконана пані Юлія.

Майстриня любить кожну свою роботу, адже вкладає в неї свої відчуття, душу, любов. Більшість вишитих речей жінка дарує. Так, подарунком стали сорочки: червона — для сестри, сіра — для чоловіка Олексія. До США як весільний презент "полетів" червоний рушник. А скільки великодніх серветок "розлетілося"! Для себе майстриня вишила сорочку, за зразком оригінальної сорочки з Полтавщини, датованої першою половиною ХХ століття.

Жіноча сорочка вишита за зразком оригінальною сорочки з Полтавщини,датованої першою половиною 20 століття
Жіноча сорочка вишита за зразком оригінальною сорочки з Полтавщини,датованої першою половиною 20 століття


— Крім сорочок, почала вишивати й інший одяг. Нині працюю над сукнею для себе. Її, на відміну від традиційної сорочки, можна не лише на свято, а й у будній день одягнути. Невдовзі планую й для донечок вишити сарафанчики, — ділиться вишивальниця.

Обкладинка на паспорт
Обкладинка на паспорт


Вишиває Юлія Гончарова щодня, як тільки з’являється вільний час: по дві-чотири години, а буває, що й до ночі захопиться роботою. Каже, вишивання дарує спокій та допомагає розслабитися, відволіктися від повсякденних турбот. А ще приємно, коли людям приносять радість роботи, створені твоїми руками.




Досьє
Знак Зодіаку: Скорпіон
Улюблений колір: червоний
Улюблені квіти: троянди
Найбільше досягнення в житті: доньки Марія та Олександра





На правах реклами