Ми у Facebook
20.05.2011, 14:01

Яка "реставрація" чекає на рівненський "Текстильник"? [+ІНТЕРВ'Ю]

Про здобутки та перспективи Рівненського міського палацу культури «Текстильник» розповів директор закладу Тарас Максименко у інтерв'ю газеті "Сім днів".
– Тарасе, розкажіть, чи не шкодуєте, що відійшли від політики?
– Депутатська діяльність дозволяє бути в курсі міських справ. Політикою активно не займаюся, про це не шкодую, моя нинішня робота хоч і непроста, зате цікава. Останній рік став для мене випробувальним. Коли отримав пропозицію очолити парк, а згодом «Текстильник», це стало своєрідним викликом, тестом. Для мене було принципово самому собі довести, що справлюся. Вважаю, що виходить непогано. Наприклад, за недовгий час роботи в парку вдалося дещо зробити для благоустрою, залучити для цього кошти інвесторів і бюджетне фінансування. У «Текстильнику» ж працюю лише чотири з половиною місяці. Зробити потрібно чимало.

– Що вже вдалося змінити в «Текстильнику»?
– Мені поставили завдання: вдихнути життя в палац, створити зручні умови для працівників і гостей «Текстильника». Нещодавно облаштували вбиральню на першому поверсі, взялися за танцювальні зали, на черзі – великий зал, фасад, встановлення котельні, енергозберігаючі заходи. Це питання не одного дня і навіть не одного року, бо упродовж 30 років у палаці не було капітальних ремонтів. Я не кажу, що з моїм приходом з’являться сотні тисяч гривень. Але якщо стояти на місці, то нічого й не вийде.

Неабияк нас підтримують міський голова Володимир Хомко і його заступник Галина Кульчинська. Ми подали документи до Фонду сприяння місцевому самоврядуванню, щоб отримати грант на ремонт фасаду. Знайшли потенційного інвестора для встановлення міні-котельні. Потрібно вирішувати питання з опаленням великого залу. Колись тепле повітря туди подавалося через вентиляційну систему, і так зал обігрівали. Але у 1991 році ця система була зруйнована.
Закріпляємо за нашими колективами приміщення для репетицій, але за умови, що вони знайдуть кошти на ремонти.

– «Текстильник» – насамперед заклад культури. Якими успіхами культурно-мистецького плану можете похвалитися?
– З останніх значимих подій – прихід під наш дах симфонічного оркестру «Brevis», який має всі шанси стати муніципальним. Але для цього потрібно передбачати у 2012 році на цей колектив окремий бюджет, дати йому можливість відвідати міста-побратими Рівного, щоб гідно там нас представив. Щоб він став повноцінною візиткою міста, оркестр повинен жити своїм життям. А ми в палаці маємо і готові створити їм достойні умови для репетицій і роботи. До речі, нещодавно «Brevis» виступав у Луцьку, мав там великий успіх, тому плануємо грандіозне турне оркестру по сусідніх областях.

Другий за величиною колектив – це духовий оркестр. Маємо також сильний джазовий колектив «Гелікон». Плануємо залучати його до міських свят. Із призначенням нового художнього керівника Руслана Алексіюка атмосфера в палаці змінилася на краще. Всі творчі колективи зрозуміли, що він говорить з ними однією мовою, знає, як організувати захід, як розставити акценти.

Досить сильні у нас танцювальні колективи «Едельвейс» і «Кралечка». Маємо два колективи, які працюють у стилі брейк-данс: «Why not» і «Peacemakers», які днями продемонстрували у палаці велике, двогодинне театралізоване шоу. Я сам колись займався танцями, тому точно знаю, що це для дітей і підлітків лише на користь.

– Чули, що маєте ще кілька цікавих проектів для дітей?
– Це «Вечірня няня», що працюватиме з 17 до 21-ї години, коли батьки, щоб зайнятися своїми справами, можуть привести до палацу на кілька годин своїх дітей. Малеча займається малюванням, англійською, навчається, з нею працює аніматор. Це платна послуга. Інший проект – «Палітра»: вчимо дітей малювати. Тепер серед молоді дуже модні дві речі: танцювати й малювати. Ми вчимо і тому, й іншому. Наш заклад долучиться також до міського проекту «Майденс». За нами закріпили мікрорайон Північний. З охочими взяти участь у проекті працюватиме наш хореограф Олена Присяжненко.

– Знаємо, що у «Текстильнику» виступають не лише ті колективи, що «прописані» в палаці. Нещодавно виступала «Полісянка». Дають концерти приїжджі митці. Чи охоче йдуть рівняни до «Текстильника» на мистецькі заходи?
– Ми запрошуємо, тому люди йдуть до нас. Великий зал розрахований майже на 700 осіб. Тут можуть проводитися хороші концерти. Це довела «Піккардійська терція», яка нещодавно тут виступала. Постійно відбуваються ігри КВН. Маємо попередню домовленість із відомим фотохудожником Олександром Купчинським про те, що він відкриє у нас філіал своєї фотошколи. Хочемо, щоб у нас відбувалися і фотовиставки, адже в його галереї недостатньо місця, аби вмістити всі роботи та гостей.

У перспективі – студія звукозапису, де зможемо безкоштовно записувати наших виконавців. Маємо ще багато цікавих проектів. Звісно ж, не все вдається швидко і просто. Є люди, які скептично ставляться до змін, але я переконаний, що все задумане зможемо втілити в життя. Адже йдеться не про чиїсь особисті інтереси, а про інтереси тисячі вихованців і викладачів «Текстильника», а також тих, хто йде до палацу за цікавим дозвіллям.





На правах реклами