Ми у Facebook
24.05.2011, 12:25

Звільнений за недбалість рівненський керівник вимагає поновлення на посаді

13 квітня 2011 року прес-служба Рівненської обласної організації Української народної партії заявила, що добиватиметься звільнення голови Рівненської районної державної адміністрації Василя Карпенчука. Підставою для таких радикальних заходів стало те, що голова РДА спочатку незаконно звільнив члена УНП Віталія Корейка з посади директора Рівненського районного територіального центру соціального обслуговування, а тепер відмовляється виконувати рішення суду про його поновлення. У свою чергу голова адміністрації пояснив: звільнення пана Корейка відбулося через грубі порушення, а рішення щодо поновлення його на посаді не виконується через те, що діючий керівник перебуває на лікарняному, що забороняє його звільняти.
Зі слів Віталія Корейка, ініціатором його звільнення був колишній керівник управління праці і соціального захисту населення Рівненської райдержадміністрації, друг голови РДА Микола Паридуда.

— Справа в тому, що начальник управління є заступником голови районної організації Партії регіонів, — каже пан Корейко. — Він йшов на пенсію і йому потрібна була посада.

Член УНП розповів, що перед звільненням йому пропонували написати заяву і обіцяли підшукати місце заступника якогось з управлінь. Однак, через відсутність конкретних пропозицій, він відмовився це робити. Після цього його структуру перевірило обласне контрольно-ревізійне управління, яке і рекомендувало голові адміністрації розглянути доцільність перебування її керівника на посаді. На думку Віталія Корейка, результати перевірки КРУ не могли бути підставою для його звільнення, адже виявлені порушення його не стосувалися.

— У кожного керівника, на кожному підприємстві, коли приїжджає КРУ, виявляються порушення. Але ніколи такого не було, що за порушення звільняли з роботи, — розповідає колишній керівник. — Можна сказати, що і порушень як таких не було. От, наприклад, я вам скажу один момент, для водіїв можна давати надбавку за ненормований робочий день 25% до ставки. Вони аргументують тим, що можна тільки водіям легковиків, а не вантажних. Усі порушення були сфабриковані.

У свою чергу, представник адміністрації заявив, що директора центру соціального обслуговування звільнили в установленому порядку за грубе одноразове порушення трудових обов'язків, які призвели до значних фінансових втрат. Це рішення було відповідним чином оформлене та погоджене з Головним управлінням праці та соціального захисту ОДА.

Віталій Корейко оскаржив рішення про своє звільнення у Рівненському районному суді, який постановив поновити депутата УНП на посаді. Однак уже протягом місяця вимога суду не виконана. Зі слів позивача, голова адміністрації умисно не виконує рішення суду. Василь Карпенчук ці звинувачення відкидає.

— Адміністрація оскаржила рішення районного суду щодо поновлення пана Корейка на посаді, — розповідає голова РДА. — Керуючи центром соціального обслуговування, він неодноразово допускав серйозні порушення, які призвели до фінансових втрат, а головне принесли шкоду громадянам. Пана Корейка було звільнено за те, що він не справлявся зі своїми обов'язками. Докази цього є і в КРУ, і в прокуратурі. Що ж до питання поновлення його на посаді, то рішення суду є обов'язковим до виконання і я не маю права його не виконати. Однак я також не маю права порушувати закон, який не дозволяє мені звільнити діючого начальника, коли він лежить у лікарні з серйозним захворюванням.

Кожна зі сторін конфлікту переконливо доводить свою правоту. Віталій Корейко аргументує свою позицію рішенням Рівненського районного суду, який визначив, що кожне виявлене порушення є окремим, самостійним фактом, а тому не є одноразовим грубим порушенням трудових обов'язків. Виходячи з цього, суддя вважає, що звільнення з посади є занадто радикальним покаранням для керівника.

У свою чергу представник районної адміністрації Вадим Сенчук, посилаючись на результати ревізії КРУ, яка виявила біля десяти порушень, переконаний, що звільнення було справедливим.

Він розповів, що 23 травня відбувся розгляд апеляційної скарги Рівненської райдержадміністрації на рішення районного суду про поновлення пана Корейка на посаді з виплатою йому заробітної плати та відшкодуванням моральної шкоди. Суд виніс рішення скасувати постанову районного суду і відмовити колишньому керівнику центру соціального обслуговування у всіх вимогах.

Журналісти вивчили результати ревізії КРУ і встановили, що порушення, які пан Корейко називав несуттєвими, стосувалися завищення структурою потреби в бюджетних коштах, заниження ставок одним працівникам та незаконне нарахування надбавок іншим, завищення норм списання бензину.




Варто відмітити, що під керівництвом пана Корейка автомобілі ВАЗ-210990 їздили на найдорожчому пальному марки Аі-95. Крім цього КРУ виявило недостачу продуктів харчування та їх закупівлю за понад граничні ціни. Загалом, ревізія виявила порушень на загальну суму майже 34 тисячі гривень. Також журналісти встановили, що результати перевірки відображають не всі промахи у роботі пана Корейка.

У 2010 році Прокуратурою Рівненського району розглядалася справа про незаконне привласнення бюджетних коштів одним з приватних підприємців, який ремонтував підпорядковане пану Корейку приміщення. Будучи на посаді, член УНП підписав документи на роботи, які не проводилися, та видав довідку про їх вартість.

З цього приводу Віталій Корейко пояснив, що він весь час контролював хід виконання підрядних робіт, але у зв'язку з тим, що він не має будівельної освіти, встановити точно чи всі роботи були виконані, він не мав можливості. Такі дії прокуратура віднесла до невиконання або неналежного виконання службовою особою своїх обов'язків, що заподіяло істотну шкоду громадянам та державі.

За матеріалами: OPORA.rv.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ