Ми у Facebook
25.05.2011, 19:37

Учені знайшли 17 нових пірамід у Єгипті

Фото tsn.ua

Археологам вдалося знайти 17 нових пірамід в Єгипті за допомогою інфрачервоних камер, які знімали прямо з космосу.
Інфрачервоні фотографії, зроблені зі супутника групою американських вчених, допомогли знайти 17 раніше невідомих єгипетських пірамід.

"Розкопати нову піраміду - це мрія кожного археолога", - сказала Сара Паркак, археолог з американського університету в місті Бірмінгем, штат Алабама.

Вчена зізнається, що вона була дуже здивована тим, які результати вдалося отримати за допомогою інфрачервоної зйомки.

Американські експерти вивчили знімки, зроблені супутником з 700-кілометрової висоти. Камери, які при цьому використовувалися, настільки потужні, що можуть ідентифікувати на земній поверхні об'єкти діаметром менше метра.

При цьому інфрачервона зйомка застосовувалася, для того щоб розрізнити різні матеріали, що знаходяться під землею.

Річ у тім, пояснюють вчені, що стародавні єгиптяни будували свої будинки та інші споруди з глинобитних цеглин, щільність яких набагато вища, ніж у звичайного ґрунту. Тому на знімках можна розрізнити обриси житлових будинків, храмів і гробниць.

На думку вчених, їх чекають багато інших відкриттів.

"Це тільки об'єкти, розташовані поблизу від поверхні землі. Але існують багато тисяч інших, які Ніл заніс мулом. Наша робота тільки починається", - вважає археолог.

Вона також провела розкопки в одному з районів єгипетського селища Саккара, де знаходиться некрополь столиці єгипетського Стародавнього Царства.

Спочатку єгипетська влада вкрай скептично поставилися до досліджень Паркак. Але коли археолог розповіла, що їй, можливо, вдалося виявити дві нових піраміди, єгиптяни почали розкопки і тепер вважають їх украй перспективними.

Джерело: ТСН





На правах реклами