Ми у Facebook
07.06.2011, 16:04

"Пивна" ванна врятує від спеки

Розпечений асфальт, задуха у панельних “коробках”, пилюка та нестача свіжого повітря створюють неймовірну напругу для нашого організму. Спека спричиняє чимало проблем людям із серцево-судинними та іншими захворюваннями. Але боротися зі спекою можна, треба лише знати рецепти.
Найпростіше для мешканця, "зашитого" в бетон і асфальт великого міста, — вирушити до найближчої водойми. Прохолодна волога і зелені масиви неодмінно полегшать наші страждання. Але тут чигає небезпека — саме на пляжі найлегше отримати тепловий чи сонячний удар. Медики постійно про це попереджають, та прислухатись до їх порад ми починаємо вже після "гіркого" досвіду. Найчастіше "удари" спричиняє довготривале перебування на відкритому сонці. Перші симптоми: сильна спрага, втрата апетиту, блідість і сухість шкіри, головний біль, нудота і блювота. Буває й гірше — втрата орієнтації та свідомості.

Що робити у таких випадках, знають усі — викликати “швидку”. Але як діяти, коли відпочиваєш далеко від обласного чи районного центру? Поки примчить "швидка", можемо зарадити людині, якій стало погано: віднести "пацієнта" у прохолодне місце, покласти йому холодний компрес на голову, роздягти (на пляжі цей варіант відпадає) і дати свіжої води з ложкою солі. У жодному разі не можна "відпоювати" постраждалого кавою, чаєм, алкоголем.

Небезпека в офісі
Тих, хто "відпочиває" не на березі озера, а у власному офісі, теж може підстерегти небезпека — кондиціонер. Хто б міг подумати, що цей рятівник у теплу пору року може стати причиною хвороби! Різкий перепад температури призводить до неприємних наслідків — від простуди типу ангіни, гострого риніту чи отиту до запалення легень та менінгіту. Кондиціонер лише у тому випадку безпечний, коли температура ненабагато відрізняється від “вуличної”. Тож найкраще встановити його на позначку 20 градусів.

Ще одна не менш серйозна проблема — так звана "нестача повітря", або мовою лікарів — "гіпоксія". Навіть молодій здоровій людині стає важко дихати, її доймає сонливість та слабкість. Це пов’язано з перепадом атмосферного тиску, в результаті чого серцево-судинна система дає збій.

Людям, які мають проблеми зі здоров’ям, треба бути особливо обережними у спеку. Якщо людина хвора на гіпертонію, ішемічну хворобу серця, цукровий діабет, перенесла інфаркт чи інсульт — спека може стати "трампліном" для загострення. Саме у спекотні дні в реанімаційні відділення потрапляє найбільше сердечників.

Лікарі радять у таких випадках не бувати на сонці, особливо удень, коли його активність досить висока. Не варто ігнорувати прийомом ліків, призначених лікарем. Не треба у спеку перенапружуватись, виконуючи важку фізичну роботу.

Для підтримки серця у нормі можна скористатися настоєм елеутерококу, але передозування теж неприпустиме. Приймати можна не більше 20 крапель у день, а краще визначити "свою" дозу.

Як втамувати спрагу
Ще одна проблема, вже легшого характеру: як втамувати спрагу? Цікаво, що звичні засоби можуть дати протилежний результат. Чим більшість людей тамує спрагу у спекотний літній день? Звичайно, пляшечкою холодної "Коли" чи "Живчика" або чимось подібним. Хоча медицина давно довела, що надто холодний солодкий напій — зовсім непідходящий для цього.

Споживаючи його, можна хіба набрати зайвої ваги (глюкози у таких напоях достатньо) та "вхопити" простуду. Не рекомендують медики і каву чи алкоголь — ці напої сприяють зневодненню організму, що аж ніяк не допомагають втамувати спрагу.

То чим же рятуватися від спраги? Найкраще — натуральними соками, квасом, мінеральною водою, зеленим чаєм або... гарячим чаєм із медом. Так, саме ці напої можуть справді полегшити ваш стан у спекотний день. Причому пити рекомендується до того, як відчуєш спрагу. Добова норма — 20-40 мілілітрів на кілограм ваги.

Непогано тамують спрагу і соковиті фрукти та овочі. А ще можна пити сік селери. Звичайно, у яскравих пакетах ви цього соку ніде не знайдете. Доведеться потрудитися, щоб його приготувати. Але фітотерапевти стверджують, що однієї чарочки такого соку вистачить на цілий день.

Констрастний душ або ванна з пивом

Внутрішні засоби вже відомі, перейдемо до зовнішніх. Спеку краще переносять загартовані люди. Найдешевший і найдоступніший засіб — контрастний душ. Спочатку організм це нововведення сприймає важко, тому різницю температур треба збільшувати поступово. Дехто рекомендує як засіб від спеки ванну із додаванням літра пива. Певно, цей засіб не для пивоманів. Вони надають перевагу додаванню цього напою у шлунок. Але "бувалі" стверджують, що відчуття прохолоди після такої ванни тримається увесь день.

Коли стовпчик термометра невпинно повзе вгору, а на роботу (чи деінде) йти таки треба, подумайте, чи варто натягати облягаючі джинси та синтетичну футболку. Найкращий одяг у такій ситуації — просторий і натуральний. Ідеально підходить льон — ця тканина має здатність злегка охолоджувати тіло. Голову теж варто покрити, але про бейси краще не думати. Навіщо вам парник на голові? Краще скористатися старою доброю панамою або чимось у тому ж дусі.

Зрештою, боротися зі спекою можна і треба, адже здоров’я — річ дуже цінна. Варто про нього подбати.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ