Ми у Facebook
04.07.2011, 17:00

Рівненський театр закриває сезон прем’єрою "Наполеон та корсиканка" [Фото+Відео]

Під завершення театрального сезону 3 липня у Рівному презентували нову комедію "Наполеон та корсиканка". Постановка Олександра Олексюка за п’єсою Іржи Губача оповідає про останні роки життя Наполеона на острові Святої Єлени. Насолодитися переглядом нової вистави глядачі зможуть уже в новому сезоні.
Після низки гучних прем’єр, як то "Суперники", "Берестечко", "Калігула", Рівненський академічний український обласний музично-драматичний театр вирішив замахнутися й на Наполеона. Місцевим театралам презентували п’єсу "Наполеон і корсиканка" чеського драматурга Іржи Губача.

У 2004 році її поставив у столичному театрі руської драми імені Лесі України Михайло Резнікович. У рівненській версії вистави режисером-постановником став Олександр Олексюк, капелюх та мундир Наполеона приміряв заслужений артист України Петро Ліснічук, Жозефіну зіграла заслужена артистка Галина Цьомик, а ролі другого плану виконали Сергій Бондарук, Микита Кондратюк, Юрій Ширко та Андрій Шевчук.

— В основі п’єси вигадана історія про останні роки життя великого полководця, — розповідає режисер-постановник вистави Олександр Олексюк. — І Жозефіна вчить цінувати і любити те, що маєш, не тільки Наполеона, а й глядачів. Вистава вчить нас бачити радість у повсякденних речах, вона вчить нас бути щасливими.




Дух постановки передався й акторам. Їх світогляд теж змінився.

Зокрема виконавець ролі Попплтона Юрій Ширко зазначив:
— Ви знаєте, а в мене в дворі росте каштан. А я його ніколи не помічав. Він там все життя росте, а я не бачив цю красу.



І справді, комедія не тільки викликає сміх у глядачів, а й примушує задуматися. Через призму переживань Наполеона по-новому поглянути на буденні клопоти нашого часу. Тим паче Жозефіна Цьомик у своєму амплуа просто неперевершена.



— Я не знайомий з корсиканками, але Жозефіна у виставі мене вразила, — розповів глядач Ігор Гляйх. — Вона грає справжнього дідька в спідниці. Це романтично, смішно, сумно і задумливо водночас.



Подейкують, що спочатку пристрасті навколо Наполеона мали розгортатись на малій сцені облмуздрамтеатру, проте потім її перенесли на велику. То ж познайомитись з рівненською версію "Наполеона та корсиканки" можна буде у новому сезоні, який стартує восени.





На правах реклами