Ми у Facebook
11.07.2011, 14:00

Чи "зірветься" початок опалювального сезону в Рівному? [+ІНТЕРВ'Ю]

Про стан заборгованості підприємств та населення перед теплопостачальним підприємством і про те, як це може вплинути на послуги майбутнього опалювального періоду, розповів у інтерв'ю газеті "7 днів" заступник міського голови Олексій Хмилецький.
Нещодавно у стінах Рівненської міської ради відбулося чергове засідання міської спеціальної комісії щодо розрахунків за спожиті енергоносії з питання погашення заборгованості споживачів міста Рівне за використану теплову енергію перед ТОВ «Рівнетеплоенерго».

- Олексію Віталійовичу, скільки представників підприємств-боржників були присутні на засіданні?

- На засідання спеціальної комісії запросили представників 38-ми підприємств-боржників. Проте присутні були лише представники 21-го підприємства, які мають заборгованість на загальну суму понад мільйон 190 тисяч гривень. 17 представників з тих чи інших невідомих нам причин проігнорували засідання спеціальної комісії. Цей факт змушує нас робити відповідні висновки. Адже з кожним присутнім на засіданні представником була проведена індивідуальна робота, складені графіки, згідно з якими підприємства та організації повинні ліквідувати наявну заборгованість до початку опалювального сезону. Окрім цього, найближчим часом планується проведення такої процедури спеціальної комісії і з фізичними особами, які мають значні заборгованості. Це також необхідно з огляду на те, що населення заборгувало ТОВ «Рівнетеплоенерго» більше ніж 9 мільйонів 300 тисяч гривень.

- Чи будуть застосовані якісь дії до тих представників, які не були присутніми на засіданні?

- Звичайно, що так. Адже саме через таких боржників страждають споживачі, які сумлінно платять за послуги теплопостачання. По кожному з підприємств, представники яких не з’явилися на засідання та не попередили про свою відсутність (хоча така можливість була, коли працівники «Рівнетеплоенерго» інформували про засідання в індивідуальному порядку), справи будуть передані в прокуратуру міста для подальшого вирішення проблеми їх заборгованості в межах чинного законодавства України. Зараз я не хочу називати ці підприємства, проте якщо такі ситуації будуть повторюватись і надалі, я публічно оголошу назви цих підприємств.

- Хочете сказати, що однією з причин відсутності гарячого водопостачання в місті є несплата заборгованості такими споживачами?

- Частково так. Звичайно, потрібно брати до уваги і заплановані капітальні ремонти котелень, центральних теплових пунктів та теплових мереж, які проводяться теплопостачальними підприємствами у міжопалювальний період, та ряд інших об’єктивних причин.

- Чи може ця заборгованість призвести до того, що строки початку опалювального сезону будуть зірвані?

- Поки що я нічого точно сказати не можу. Хоча 16 червня у Києві відбулася нарада в ДК «Газ України», на якій було розглянуто проблеми проведення розрахунків за спожитий природний газ ТОВ «Рівнетеплоенерго» і зазначено, що підприємство не повною мірою дотримується графіка погашення заборгованості перед ДК «Газ України». Причинами такого висновку є низка проблемних питань із забезпечення погашення існуючої заборгованості в повному обсязі. Це і необхідність встановлення теплопостачальним підприємствам беззбиткових тарифів на теплову енергію, і заборгованість населення, підприємств та інших споживачів. Масштаби їх заборгованості вже змусили товариство відкрити кредитну лінію на погашення боргів за спожитий газ. Проте боржники не хочуть усвідомлювати того, що фінал може бути зовсім невтішний. Адже на цій нараді було чітко озвучено, що у разі непроведення розрахунків за спожитий природний газ у повному обсязі станом на 1 жовтня поточного року ДК «Газ України» не буде мати підстав для укладення договорів на постачання природного газу та здійснювати газопостачання в опалювальний період 2011-2012 років. Сподіваюся, що цього все ж таки не станеться, проте наголошую, що для того, аби опалювальний сезон розпочався вчасно та безперебійно, всі боржники: чи то підприємства та організації, чи населення, повинні повністю сплатити наявні заборгованості.





На правах реклами