Ми у Facebook
23.07.2011, 09:29

"Кредити" під 2-7 відсотків: фінансовий груповий лохотрон [+Фото]

Позика до 500 тисяч, більш актуально ніж кредит (Б.А.Н.К.), розстрочка без поручителів, кошти на купівлю авта/житла/землі, гроші без черги та внесків, альтернатива кредиту – так сучасні ділки, за допомогою реклами в пресі, у маршрутках та на стовпах, заманюють людей у павутиння лохотрону. Журналісти Рівненського агентства журналістських розслідувань перевіряли, як діють сучасні фінансові піраміди.
Місцеві газети, вікна в маршрутках, стіни і стовпи в центрі міста, на базарах та вокзалах – нині на всіх цих площах реклама та оголошення з пропозицією дешевих грошей. У той час, коли банки та кредитні спілки пропонують кредити під 26-50 відсотків річних, знайшлися фірми, які пропонують гроші за 2-7 відсотків у рік. Погіршення кредитування після кризи у 2008 році спричинило розквіт таких фірм. Щороку по Україні тисячі громадян стають їхніми жертвами. І лише проти кількох таких організацій порушені кримінальні справи.

Спочатку гроші – потім договір
Щоб з’ясувати, що криється під магічними «кредитними» відсотками, журналісти Агентства купили газету оголошень «Афіша» і звернулися в офіс фірми, яка рекламувалася на першій сторінці та пропонувала швидке оформлення «альтернативи кредиту». Фірма «Ріксі» в офісному центрі готелю «Мир» на 6 поверсі. За легендою журналістського експерименту, за кредитом прийшли дві подруги, одна з яких - студентка, якій кортить придбати комп’ютер.

Кімната, квадратів 12, два столи, за одним дівчина, на вигляд до 25 років (пізніше з’ясувалося, що 23 – ред.). Дівчина люб’язно посміхається. Ми відразу цікавимось, чи тут видають кредит і як його можна отримати.

Дівчина розповідає, що фірма надає кошти (у гривнях) на придбання будь-якого товару у сумі від 5 тисяч до 400 тисяч, терміном від трьох до п’ятнадцяти років. Від 2,4 до 7,2 відсотка на рік. Розпитуємо деталі. Виявляється, щоб отримати кошти до 100 тисяч, не потрібно жодних документів, крім паспорта та ідентифікаційного коду. Для експерименту ми беремо найнижчу суму позики – 5 тисяч. За словами дівчини-консультанта, повертати ці кошти потрібно щомісячними платежами по 162 гривні і можна погасити достроково.

– Вам надішлють квитанцію із зазначеною сумою щомісячного платежу, – розповідає консультант. – Ви можете сплатити й більше, але не менше як 22,50 з цього платежу – це відсоток, а решта – погашення п’яти тисяч.

– Скільки це річних виходить?
– 4 відсотки.

– А додаткові платежі якісь є?
– При оформленні документів – 350 гривень. Ця сума сплачується після ознайомлення з договором.

– Як швидко можна отримати кошти?
– Якщо вас все влаштовує, підписуємо договір (після сплати за оформлення – ред.), на восьмий день він вступає в юридичну силу. 7 днів дається для детального ознайомлення і вивчення договору. Бо є такі люди, які беруть по 100 тисяч, їм потрібна консультація, вони хочуть з юристом порадитись. Якщо немає ніяких заперечень, вас реєструють і надають вам позику. Тобто на восьмий день відправляють перший пакет документів і дату виплати. Якщо є якісь заперечення, ви можете розірвати договір і кошти реєстраційного платежу повертаються. З договором ви можете ознайомитись без будь-яких оплат, тобто можете перечитати його тут.

ЧИТАТИ ДАЛІ НА САЙТІ "ЧЕТВЕРТА ВЛАДА"





На правах реклами