Ми у Facebook
27.07.2011, 16:20

На Рівненщині на честь 20 річниці Незалежності під амністію підпадає більше трьохсот ув’язнених [+Відео]

Це здебільшого соціально незахищені неповнолітні, вагітні, люди похилого віку та інваліди. У пенітенціарних закладах Рівненської області під амністію, підпадає більше трьох сотень ув'язнених. Чи загрожує регіону в зв'язку із цим зростання рівня захворюваності на туберкульоз?
Цьогорічну амністію вже називають особливо гуманною. Бо в Україні із 157 тисяч засуджених волю побачать - сім відсотків. На Рівненщині під амністію підпадає 316 осіб. Але ця цифра незначна, кажуть у департаменті з питань виконання покарань в Рівненській області. Бо 219 з них відбувають покарання на громадських чи виправних роботах, або ж засуджені умовно. І лише 44 людини вийде з-за ґрат.

Тобто засуджені вперше за тяжкі злочини, або до шести років, які вже відбули не менше двох третин строку покарань. Загалом амністованих дуже мало, порівняно з 5-6-ма тисячами, які щорічно залишають тюрми достроково. Втім, підписана Президентом амністія наробила галасу, мовляв, варто чекати нової хвилі захворюваності на туберкульоз. Медики заспокоюють: Рівненщині, де за півроку цей показник знизився на 19 відсотків, епідемія не загрожує. За минулий рік тільки 5 звільнених потребували лікування туберкульозу.

Втім, рано чи пізно, кажуть, хвороба приведе людину в лікарню. А от у центр зайнятості звільнені з місць не надто віддалених - не поспішають. Приблизно 10 відсотків амністованих і достроково звільнених наважуються переступити поріг держустанови, щоб знайти роботу. За півроку у центр зайнятості звернулися лише 64 особи з місць позбавлення волі.



Тому роботодавцям пропонують дотації, а звільненим з установ виконання покарань - консультації, навчання і, головне, - опіку, аби ті не залишались наодинці зі своїми проблемами. Тут кажуть: важливо не настільки, звідки звільнилась людина із попереднього місця роботи чи тюрми, важливо, аби вона мала бажання працювати і вчитись жити по-новому.

Джерело: Рівне 1





На правах реклами