Ми у Facebook
29.07.2011, 10:00

У Рівному перевидали книжку про історію церков Рівненщини [+Фото]

У Рівному презентували перевидання раритетної книги Миколи Тодоровича "Історико-статистичний опис церков та приходів Волинської єпархії. Уїзди Рівненський, Острозький та Дубенський". Унікальна книжка — одне з найзмістовніших джерел про історію краю кінця XIX століття.
За словами ініціатора перевидання книги Руслана Міненка, видатний історик-краєзнавець та церковний діяч Микола Тодорович в чотирьох томах своєї книги описав історію церков чотирьох сучасних областей – Рівненської, Житомирської, Волинської та частково Хмельницької. У 1989 років в типографії Свято-Успенської Лаври вийшов другий том цієї енциклопедії, у якому розповідь йде про теперішні рівненські землі.


— Я знаю як непросто було видати книжку не тільки в фінансовому, а й у творчому плані, — розповів архієпископ Рівненський та Острозький Варфоломій. — Навіть у музеї не було цілісного примірника, доводилось збирати все по частинках. Я навіть давав на вивчення свій особистий примірник.


Керівник художнього відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Віктор Луць зауважив, що таке видання стане цінним надбанням як музеїв, так і бібліотек:

— Взагалі-то хотілось ще б побачити видання цієї книги сучасною українською, адже тогочасна мова важко читається. А вже потім можна видавати книгу і російською мовою.

Тим часом у перспективі команда однодумців планує видати ще перший том енциклопедії, де оповідь іде про Корецький та Гощанський райони.







На правах реклами