Ми у Facebook
02.08.2011, 10:20

Сьогодні, 2 серпня — свято Іллі

Сьогодні, 2 серпня, православні відзначають свято Іллі, одного з найшанованіших святих Старого Завіту. Пророка Іллю вважають найпершим осіннім святом.
Святий пророк Ілля народився у м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім’я, яке батьки дали синові (Ілля означає “мій Бог – Ягве”) визначило все його життя. З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві та суворому пості. О тій порі царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель. Серед тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього, був Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога. Бачачи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для народу, якщо той не схаменеться. Коли цар не послухався слів пророка, настала трирічна засуха, що спричинила голод у країні. І лише за молитвами святого пророка Іллі на спраглу землю знову впав дощ.

Ілля зазнав чимало переслідувань від ідолопоклонників. Коли він збирався вмирати, то дізнався, що Бог живим забере його на небо. Так і сталося. Товариш Іллі та інші свідки бачили, як з'явилася вогняна колісниця і ангели підняли Святого на небо. Саме так зображають Іллю іконописці – на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься в небеса.

Іллі – початок полювання, оскільки з цього дня в лісах відкривалися звірині, зокрема – вовчі, нори.

З Іллі встановлюється помірне тепло. Світловий день іде на спад, а ніч — на збільшення. Після Іллі перестають купатися.






На правах реклами