Ми у Facebook
16.08.2011, 09:02

У Рівному — висока захворюваність на гострі кишкові інфекції

Серед мешканців м. Рівне захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) утримується на високому рівні. Так з 8 по 13 серпня зареєстровано 23 випадки ГКІ проти 17 за минулий тиждень, спостерігається ріст захворюваності ГКІ на 16,7%.
Минулого тижня було зареєстровано 16 випадків гастроентероколітів, 4 випадки харчових токсикоінфекцій, 2 випадки сальмонельозу, 1 випадок дизентерії. Серед захворілих — 6 дітей, які не відвідують навчально-виховні заклади. Фактичний рівень щотижневої захворюваності ГКІ становить 8,5 на 100 тис. нас. і є нижчим від прогностичного показника на 16,7%. Ріст захворюваності ГКІ спостерігається серед дорослих, зниження — серед дітей.

Серед обстежених контактних осіб із захворілими виявлено 3 бакносії сальмонели невпорт.

Встановлено, що фактором передачі, причиною виникнення сальмонельозу є споживання курки печеної домашнього приготування (на природі), домашньої сметани, придбаної на ринку; випадок дизентерії викликаний споживанням кавуна, придбаного на ринку.

Факторами передачі та причинами виникнення ГКІ є споживання: фруктів — у 30,4% серед усіх захворілих, кавунів — у 26,1%, м'ясних виробів — у 4,3% (пиріжки з м'ясом домашнього приготування), печеної червоної риби домашнього приготування — 4,3%.

Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.

Спеціалісти ДЗ "Рівненської міської СЕС", щоб не допустити групових захворювань, спалахів ГКІ в організованих дитячих колективах, на об’єктах торгівлі та громадського харчування та серед населення проводять щоденні оперативні профілактичні та протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації даних осередків, посилену санітарно-освітню роботу серед населення.

Щоб уникнути захворювань ГКІ, спеціалісти ДЗ "Рівненська міська СЕС", застерігають рівнян щодо можливих небажаних наслідків, які виникають від вживання немитих, недоброякісних харчових продуктів, в яких у жаркий літній період розмножуються хвороботворні бактерії:

* м'ясо, рибу, яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців;
* не вживайте сирі яйця, а перед тим як їх варити, ретельно вимийте шкарлупку з милом, оскільки на них можуть залишатися бактерії;
* сире м'ясо і рибу розробляйте на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках;
* добре проварюйте і прожарюйте м'ясопродукти, при термічній обробці бактерії гинуть;
* якщо харчовий продукт викликає у Вас якісь сумніви (запах, колір, смак), не використовуйте його в їжу;
* не готуйте страви з запасом. Для харчування дітей використовуйте лише свіжоприготовлені страви;
* харчові продукти, які швидко псуються (ковбаси, салати, молочні продукти та інші), зберігати в холодильниках при температурі не вище 8оС;
* не купуйте розрізані кавуни та дині. Ягоди, овочі та фрукти ретельно промивайте проточною питною водою, а при споживанні дітьми краще обдати окропом;
* дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки, уважно стежте за гігієною маленьких дітей.






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ