У Рівному — висока захворюваність на гострі кишкові інфекції
Серед обстежених контактних осіб із захворілими виявлено 3 бакносії сальмонели невпорт.
Встановлено, що фактором передачі, причиною виникнення сальмонельозу є споживання курки печеної домашнього приготування (на природі), домашньої сметани, придбаної на ринку; випадок дизентерії викликаний споживанням кавуна, придбаного на ринку.
Факторами передачі та причинами виникнення ГКІ є споживання: фруктів — у 30,4% серед усіх захворілих, кавунів — у 26,1%, м'ясних виробів — у 4,3% (пиріжки з м'ясом домашнього приготування), печеної червоної риби домашнього приготування — 4,3%.
Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Спеціалісти ДЗ "Рівненської міської СЕС", щоб не допустити групових захворювань, спалахів ГКІ в організованих дитячих колективах, на об’єктах торгівлі та громадського харчування та серед населення проводять щоденні оперативні профілактичні та протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації даних осередків, посилену санітарно-освітню роботу серед населення.
Щоб уникнути захворювань ГКІ, спеціалісти ДЗ "Рівненська міська СЕС", застерігають рівнян щодо можливих небажаних наслідків, які виникають від вживання немитих, недоброякісних харчових продуктів, в яких у жаркий літній період розмножуються хвороботворні бактерії:
* м'ясо, рибу, яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців;
* не вживайте сирі яйця, а перед тим як їх варити, ретельно вимийте шкарлупку з милом, оскільки на них можуть залишатися бактерії;
* сире м'ясо і рибу розробляйте на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках;
* добре проварюйте і прожарюйте м'ясопродукти, при термічній обробці бактерії гинуть;
* якщо харчовий продукт викликає у Вас якісь сумніви (запах, колір, смак), не використовуйте його в їжу;
* не готуйте страви з запасом. Для харчування дітей використовуйте лише свіжоприготовлені страви;
* харчові продукти, які швидко псуються (ковбаси, салати, молочні продукти та інші), зберігати в холодильниках при температурі не вище 8оС;
* не купуйте розрізані кавуни та дині. Ягоди, овочі та фрукти ретельно промивайте проточною питною водою, а при споживанні дітьми краще обдати окропом;
* дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки, уважно стежте за гігієною маленьких дітей.
Куди звертатися у Рівному, якщо людина зникла безвісти за особливих обставин
Дізнайтеся, як у Рівному потрапити на прийом до представниці секретаріату Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин Людмила Кучер.
переглядів: 195
На порталі "Дія" відновили комплексну послугу "єМалятко"
Знову можна скористатись комплексною послугою єМалятко — до 9 державних послуг за однією заявою.
переглядів: 159
Чи може мати громадянин України два діючих закордонних паспорти
Відповідь на актуальне питання криється в чинному законодавстві.
переглядів: 137
Посівний календар на лютий 2025: коли сіяти перець та помідори на розсаду
Лютий – важливий місяць для початку сезону вирощування багатьох культур. У цей період можна висаджувати розсаду овочів, зелені, ягідних і квіткових рослин.
переглядів: 1084
Військовий збір та пенсія: що зміниться для українців
2025 рік принесе зміни щодо наших грошей. При чому, зміни, які заплановані саме на цей рік, очевидно, матимуть суттєвий вплив на майбутнє не тільки нашої області, але й нашої країни.
переглядів: 305