Ми у Facebook
19.08.2011, 16:10

Рівненщина нажнивувала 650 тисяч тонн зерна

На Рівненщині завершились жнива. Аграрії області на 207 тисячах гектарів зібрали 650 тисяч тонн збіжжя. Чітка організація праці механізаторів дозволила мінімізувати втрати та довести середню врожайність до 36 центнерів з гектара.
За словами першого заступника голови Рівненської ОДА Анатолія Юхименка, станом на 19 серпня аграрії області домолочують останні гектари зернових. Усього зібрано майже 650 тисяч тонн зернових, 321 тисячу з них зібрали сільськогосподарські підприємства. Що на 75 тисяч тонн більше, ніж торік. 230 тисяч тонн із загальної кількості — це озима та яра пшениця з урожайністю 38 ц/га.

— Найкраще спрацювали господарства у Гощанському, Млинівському, Радивилівському районах. Тут урожайність одна з найвищих, — зауважив Анатолій Юхименко. — Аграрії випередили можливі погодні ризики і заздалегідь обробили посіви спеціальними препаратами. Дні негоди не вплинули суттєво на жнива. У нас майже не траплялось випадків проростання зерна в колосках. Певні проблеми виникли в менше аграрно розвинутих північних районах. Там втрати зерна через застарілу техніку більші.

Зараз на сертифікованих складах держрезерву накопичено понад 125 тисяч тонн збіжжя. Прийнятною є й ціна. Так за тонну пшениці третього класу держава платить виробникам 1640 гривень, другого класу — 1700 гривень.
Вже в третій декаді серпня аграрії розпочнуть збирання гречки та кукурудзи на зерно. А це 6 тисяч та 31 тисяча гектарів відповідно. Загалом в області планують зібрати 720 тисяч тонн врожаю зернових та зернобобових. Що на 90 тисяч тонн більше, ніж торік.





На правах реклами