Ми у Facebook
23.08.2011, 10:05

У Рівному спостерігається зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції

У м.Рівному відмічається нестійка епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій (ГКІ).
Так, з 15 по 20 серпня 2011 року зареєстровано 15 випадків ГКІ проти 23 за минулий тиждень, спостерігається зниження захворюваності ГКІ на 42,4%. Минулого тижня було зареєстровано 10 випадків гастроентероколітів, 1 випадок харчових токсикоінфекцій, 2 випадки сальмонельозу, 1 випадок дизентерії, 1 випадок вірусного гепатиту "А".

Серед захворілих - шестеро дітей, які не відвідують навчально-виховні заклади. Фактичний рівень щотижневої захворюваності ГКІ становить 4,9 на 100 тис. населення і є нижчим від прогностичного показника на 48,9%. Спостерігається зниження захворюваності ГКІ серед дорослих та стабілізація серед дітей.

Серед обстежених контактних осіб із захворілими виявлено одного бакносія сальмонели тіфімуріум.

Встановлено, що факторами передачі, причинами виникнення сальмонельозу є споживання пакетованого молока та тушкованих лисичок в сметані; випадок дизентерії викликаний споживанням немитих груш. Факторами передачі та причинами виникнення ГКІ є споживання: фруктів - в 26,7% серед усіх захворілих, кавунів – в 13,3%, м'ясних виробів – в 13,3% (шашлик домашнього приготування та ковбаса, куплена в магазині), уха з червоної риби домашнього приготування, картопля з майонезом – 14,2%.

Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.

Спеціалісти ДЗ "Рівненської міської СЕС", щоб не допустити групових захворювань, спалахів ГКІ в організованих дитячих колективах, на об’єктах торгівлі та громадського харчування та серед населення проводять щоденні оперативні профілактичні та протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації даних осередків, посилену санітарно-освітню роботу серед населення.

Щоб уникнути захворювань ГКІ, спеціалісти ДЗ "Рівненська міська СЕС", застерігають рівнян щодо можливих небажаних наслідків, які виникають від вживання немитих, недоброякісних харчових продуктів, у яких в жаркий літній період розмножуються хвороботворні бактерії:

* м'ясо, рибу, яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців;
* не вживайте сирі яйця, а перед тим як їх варити, ретельно вимийте шкаралупку з милом, так як на них можуть залишатися бактерії;
* сире м'ясо і рибу розробляйте на окремо виділеному столі й окремо виділених дошках;
* добре проварюйте і просмажуйте м'ясопродукти - при термічній обробці бактерії гинуть;
* якщо харчовий продукт викликає у вас якісь сумніви (запах, колір, смак), не використовуйте його в їжу;
* не готуйте страви з запасом. Для харчування дітей використовуйте лише свіжоприготовлені страви;
* харчові продукти, які швидко псуються (ковбаси, салати, молочні продукти та інші) зберігати в холодильниках при температурі не вище +8 градусів за Цельсієм;
* не купуйте розрізані кавуни та дині. Ягоди, овочі та фрукти ретельно промивайте проточною питною водою, а при споживанні дітьми краще обдати окропом;
* дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки, уважно стежте за гігієною маленьких дітей.











На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ