У Рівному спостерігається зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції
Серед захворілих - шестеро дітей, які не відвідують навчально-виховні заклади. Фактичний рівень щотижневої захворюваності ГКІ становить 4,9 на 100 тис. населення і є нижчим від прогностичного показника на 48,9%. Спостерігається зниження захворюваності ГКІ серед дорослих та стабілізація серед дітей.
Серед обстежених контактних осіб із захворілими виявлено одного бакносія сальмонели тіфімуріум.
Встановлено, що факторами передачі, причинами виникнення сальмонельозу є споживання пакетованого молока та тушкованих лисичок в сметані; випадок дизентерії викликаний споживанням немитих груш. Факторами передачі та причинами виникнення ГКІ є споживання: фруктів - в 26,7% серед усіх захворілих, кавунів – в 13,3%, м'ясних виробів – в 13,3% (шашлик домашнього приготування та ковбаса, куплена в магазині), уха з червоної риби домашнього приготування, картопля з майонезом – 14,2%.
Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Спеціалісти ДЗ "Рівненської міської СЕС", щоб не допустити групових захворювань, спалахів ГКІ в організованих дитячих колективах, на об’єктах торгівлі та громадського харчування та серед населення проводять щоденні оперативні профілактичні та протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації даних осередків, посилену санітарно-освітню роботу серед населення.
Щоб уникнути захворювань ГКІ, спеціалісти ДЗ "Рівненська міська СЕС", застерігають рівнян щодо можливих небажаних наслідків, які виникають від вживання немитих, недоброякісних харчових продуктів, у яких в жаркий літній період розмножуються хвороботворні бактерії:
* м'ясо, рибу, яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців;
* не вживайте сирі яйця, а перед тим як їх варити, ретельно вимийте шкаралупку з милом, так як на них можуть залишатися бактерії;
* сире м'ясо і рибу розробляйте на окремо виділеному столі й окремо виділених дошках;
* добре проварюйте і просмажуйте м'ясопродукти - при термічній обробці бактерії гинуть;
* якщо харчовий продукт викликає у вас якісь сумніви (запах, колір, смак), не використовуйте його в їжу;
* не готуйте страви з запасом. Для харчування дітей використовуйте лише свіжоприготовлені страви;
* харчові продукти, які швидко псуються (ковбаси, салати, молочні продукти та інші) зберігати в холодильниках при температурі не вище +8 градусів за Цельсієм;
* не купуйте розрізані кавуни та дині. Ягоди, овочі та фрукти ретельно промивайте проточною питною водою, а при споживанні дітьми краще обдати окропом;
* дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки, уважно стежте за гігієною маленьких дітей.
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Як у Рівному підписати декларацію з сімейним лікарем?
![](/images/articles/2/small/1739362543.jpeg)
Підписати декларацію з лікарями «первинки» в закладах охорони здоровʼя Рівненської міської ради може кожен, хто ще не встиг це зробити.
переглядів: 28
Декларування доходів 2025: коли подавати декларацію, щоб уникнути штрафів?
![](/images/articles/2/small/1738745202.jpeg)
В Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року. Вона стартувала 1 січня 2025 року.
переглядів: 650
Ворог здійснив атаку на обʼєкти газової інфраструктури України
![](/images/articles/2/small/1739264171.jpg)
РФ завдала комбінованого удару ракетами різних типів повітряного, наземного та морського базування по об’єктах газодобувної промисловості на Полтавщині.
переглядів: 306
Знову відключатимуть світло: для кого запровадять графіки
![](/images/articles/2/small/1739219026.jpg)
Запроваджені обмеження діють [b]від 6 ранку до 9 вечора, [/b]але не передбачають відключення світла для населення.
переглядів: 377
На Рівненщині з 15 лютого заборонено вилов щуки
![](/images/articles/2/small/1739201325.jpg)
З 15 лютого на території Рівненської області починає діяти нерестова заборона на вилов щуки. Вона триватиме до 31 березня, повідомляє Рівненський рибоохоронний патруль.
переглядів: 461