Кавуни та дині найчастіше стають причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед рівнян
Минулого тижня було зареєстровано 9 випадків гастроентероколітів, 6 випадків харчової токсикоінфекції, 1 випадок сальмонельозу.
Серед захворілих - 9 дітей, з них 3 відвідують навчально-виховні заклади міста, 6 - неорганізовані. Фактичний рівень щотижневої захворюваності ГКІ становить 6,1 на 100 тис. нас. і є нижчим від прогностичного показника на 16,4%. Спостерігається ріст захворюваності ГКІ серед дітей та зниження серед дорослих.
Встановлено, що факторами передачі, причинами виникнення сальмонельозу є споживання некип’яченого молока, придбаного на стихійному ринку.
Факторами передачі та причинами виникнення ГКІ є споживання: фруктів - в 31,25% серед усіх захворілих, кавунів та динь – у 31,25%, гарячі страви домашнього приготування – 12,5%, яєць – 6,25%.
Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Спеціалісти ДЗ "Рівненської міської СЕС", щоб не допустити групових захворювань, спалахів ГКІ в організованих дитячих колективах, на об’єктах торгівлі та громадського харчування, а також серед населення проводять щоденні оперативні профілактичні та протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації даних осередків, посилену санітарно-освітню роботу серед населення.
Щоб уникнути захворювань ГКІ, спеціалісти ДЗ "Рівненська міська СЕС", застерігають рівнян щодо можливих небажаних наслідків, які виникають від вживання немитих, недоброякісних харчових продуктів в яких в жаркий літній період розмножуються хвороботворні бактерії:
* м'ясо, рибу, яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців;
* не вживайте сирі яйця, а перед тим як їх варити ретельно вимийте шкарлупку з милом, так як на них можуть залишатися бактерії;
* сире м'ясо і рибу розробляйте на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках;
* добре проварюйте і прожарюйте м'ясопродукти, при термічній обробці бактерії гинуть;
* якщо харчовий продукт викликає у Вас якісь сумніви (запах, колір, смак), не використовуйте його в їжу;
* не готуйте страви з запасом. Для харчування дітей використовуйте лише свіжоприготовлені страви;
* харчові продукти, які швидко псуються (ковбаси, салати, молочні продукти та інші) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8оС;
* не купуйте розрізані кавуни та дині. Ягоди, овочі та фрукти ретельно промивайте проточною питною водою, а при споживанні дітьми краще обдати окропом;
* дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки, уважно стежте за гігієною маленьких дітей.
Як позбутися запаху поту на пуховику або куртці
Виділення поту – життєво важливий процес, який, проте, багатьох дратує. І дратує не сам процес, а те, що найчастіше він супроводжується не найприємнішими ароматами. Неприємний запах поту, який ми відчуваємо, – це продукти життєдіяльності бактерій, які живуть у місцях скупчення апокринових потових залоз.
переглядів: 192
Нова послуга для пацієнтів: записатися до Рівненського обласного шкірвендиспансеру можна онлайн
Тепер потрапити на прийом до до лікаря Рівненського обласного шкірвендиспансера стало ще простіше - у медзакладі впроваджено онлайн-запис.
переглядів: 190
Соціальна пенсія: хто має право та як її отримати?
З кожним роком вимоги до виходу на пенсію в Україні змінюються. Для багатьох громадян, особливо тих, хто не має достатнього страхового стажу, актуальним питанням є отримання соціальної пенсії. Давайте розберемося детальніше, хто має право на таку виплату і як її оформити.
переглядів: 190
Як обрати безпечну іграшку для дитини: ключові поради батькам
Обираєте нову іграшку дитині? Будьте пильні при виборі. Важливо ознайомтесь з обов’язковою інформацією про товар, щоб впевнитись в його безпечності.
переглядів: 193
Ветерани можуть отримати 1500 гривень на спортивні заняття
Отримуйте 1 500 грн на спортивні заняття щокварталу — у Дії стартує нова програма для ветеранів.
переглядів: 210