Ми у Facebook
31.08.2011, 15:23

"Фотовернісаж на Покрову" у Рівному стане рекордсменом [+Фото]

Найбільшим салоном фотографії в Україні стане цьогорічний "Фотовернісаж на Покрову". У ньому взяли участь 400 учасників з 57 країн світу. На День міста Рівне журі Фотовернісажу обирало з 4,5 тисяч кращі світлини.
Рівненський проект "Фотовернісаж на Покрову" невпинно розширює кордони. Цьогоріч спробувати свої сили у Рівному вирішили понад 400 авторів. За словами організатора Фотовернісажу Олександра Харвата, проект претендуватиме на запис у "Книзі рекордів України".

— Ще жоден проект у нашій країні не об'єднував фотографів з 57 країн, тому ми плануємо звернутися до редакції книги і зафіксувати рекорд, — поділився планами Олександр Харват. — Постійне зростання кількості фотографів зумовлене хорошою організацією, ставленням до учасників. Окрім того, "Фотовернісаж на Покрову" проходить під егідою усіх творчих спілок.

Змагаються фотомитці в шести категоріях — природа, вода, портрет, репортаж, вільна тема та футбол. Остання — присвячена проведенню в Україні Євро-2012, а переможці отримають нагороди від Федерації футболу України. Кращі ж роботи з кожної номінації експонуватимуться і в Києві.
Значна кількість світлин додала роботи журі фестивалю — Бернду Маі (Німеччина), Любомиру Шміду (Словаччина), Теодору Пантеа (Румунія), Олександру Жиліну (Київ) та Олександру Харвату. Понад 4,5 тисячі робіт вони переглядали та обговорювали майже три дні.



— Працювали у декілька етапів. Спочатку відібрали 1000 фото, потім 400, і далі звужували коло потенційних переможців, — розповів учасник журі редактор журналу "Фотографер" Олександр Жилін. — З'являються нові автори, котрі вносять у фотомистецтво нові теми і художні прийоми. Загалом найбільше представлені на Фотовернісажі українські автори. Їхня творчість має як свої переваги, так і недоопрацювання. Втім, якщо тенденція до покращання триватиме, то колись ми зможемо говорити про феномен української фотографії, на кшталт литовського.

Високий рівень та міжнародні зв’язки Фотовернісажу зайвий раз підтвердив відомий німецький фотохудожник Бернд Маі. У 2010 він здобув Гран-прі "Фотовернісаж на Покрову", а вже цьогоріч сам став суддею салону.



— Торік я не зміг приїхати на нагородження, тому зараз із задоволенням отримав нагороду з рук творця Фотовернісажу Олександра Харвата, — зізнався Бернд Маі. — Цікавою і почесною стала місія вибору переможців.

Після завершення засідання журі фотохудожники кілька днів подорожуватимуть Рівненщиною у рамках фотопланеру "Рівне. На європейських перехрестях". А фінальна частина Фотовернісажу відбудеться в Рівному в жовтні.





На правах реклами