Ми у Facebook
21.09.2011, 13:52

Що, кому і на яких підставах дісталося у центральному парку Рівного [Розслідування]

Уміло маніпулюючи законами, а подекуди просто ігноруючи їх, можна легко "загубити" цілих 10 гектарів землі природно-заповідного фонду. А для виправдання сумнівних рішень землю цю віднести до рекреаційної, більш "зручної" категорії для розбазарювання. А на додачу ще й "не помітити" особливий статус об’єкта. Така доля спіткала рівненський Парк імені Шевченка – пам’ятку садово-паркового мистецтва державного значення.
Старовинним парком у центрі Рівного мешканці міста завдячують колишнім власникам міста – польським магнатам Любомирським. Саме у їхній садибі на Гірці (так називали ту місцину з кінця ХVІІІ і до 50-х років ХХ століття) за радянських часів облаштували парк, який з 1940 року носить ім’я Тараса Шевченка. У залишках колишньої панської розкоші – палацику на Гірці – нині розміщується дирекція міського об’єднання парків, складовою якого є парк імені Шевченка. Однак останнім часом ласі земельні шматочки природно-заповідного фонду стрімко переходять до рук місцевих бізнесменів.

Хто в парку хазяїн
Згідно з Державним актом від 14 червня 2007 року на право користування земельною ділянкою – керує в парку Державне комунальне підприємство (ДКП) "Міське об’єднання парків культури та відпочинку міста Рівного", проте… Працівники об’єднання давно побоюються, чи не станеться так, що одного разу прийшовши на роботу, вони застануть там нового господаря-приватника, який вкаже їм на двері, перетворивши парк на черговий бізнес-центр. А рівнянам потрапити до улюбленого місця відпочинку буде й зовсім неможливо. На такі невтішні думки людей наводить те, як щедро міська влада роздає об’єкти й земельні ділянки заповідної зони в приватні руки без належного контролю за подальшою їх експлуатацією.

Відтак, дирекція об’єднання – нині не господар у власному домі, бо до об’єктів, фактично розташованих на його території, але на землі, яка дивним чином перестала йому належати, адміністрації парку – зась! Орендарі та власники, які колись сприймалися адміністрацією об’єднання як благо і порятунок від безгрошів’я, нині швидше створюють проблеми, а подекуди й просто шкодять парку. І, схоже, вбачають "культуру і відпочинок" у парку винятково у вигляді споживання їжі та спиртних напоїв. На переконання директора ДКП "Міське об’єднання парків культури та відпочинку міста Рівного" Андрія Мощанецького, господар у парку має бути один – його адміністрація. Поки ж ситуація незрозуміла. А стосунки з деякими орендарями і власниками перебувають на межі фолу.

"Молодіжний центр" заростає бур’янами
Уже понад десятиліття "милує" око дерев’яний паркан, за яким проростають бур’янами залишки фундаменту знесеного у середині 90-х кінотеатру імені Шевченка...

ЧИТАТИ РОЗСЛІДУВАННЯ ДАЛІ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ