Ми у Facebook
24.09.2011, 11:11

Чутки про кризу розворушили рівненський ринок нерухомості [ОГЛЯД]

Ринок нерухомості нині став особливо чутливий до новин, тому будь-яка негативна чи позитивна заява впливає на його діяльність, а ціна на квадратні метри починає підніматись чи опускатись у межах 1-2 тисячі доларів за квартиру.
Літня звістка про нестабільність у США оживила рівненський ринок нерухомості. Громадяни, які мали заощадження й хотіли їх зберегти, знову накинули оком на ринок нерухомості й почали вкладати кошти у квадратні метри.

— Цього року відпустки у ріелторів закінчились дещо раніше, — розповідає голова РРВ АФНУ, директор АН "Цитадель" Олександр ЛЯШУК. — Як правило, рух на ринку нерухомості розпочинається наприкінці серпня, коли бізнес починає виходити з відпусток, але цього серпня ми вже активно працювали, тому що клієнти, налякані новою нестабільністю на валютних ринках, прагнули убезпечити свої заощадження.

За словами Олександра Ляшука, ринок нерухомості, нині став особливо чутливий до новин і будь-яка негативна чи позитивна заява впливає на його діяльність, а ціна на квадратні метри починає підніматись чи опускатись у межах однієї-двох тисяч доларів за квартиру.

— Для багатьох у Рівному 1-2 тисячі доларів — це значна сума, — каже ріелтор, тому ми намагаємось не давати прогнозів, аби не провокувати паніку.

Проте голова рівненського відділення АФНУ зауважує, що зараз на ринку стабільність. Незмінним залишився також попит на квартири, рівняни, як і раніше, цікавляться недорогими одно- та двокімнатними квартирами.

Вартість квартир на вторинному ринку
Однокімнатні — $ 22-30 тис.
Двокімнатні — $ 28-43 тис.
Трикімнатні — $ 35-55 тис.


Ціни дещо знизились й існує переважний попит на "вторринку"
Після того, як всі зрозуміли, що нової кризи поки що не буде, ринок нерухомості повернувся до традиційного режиму роботи, а ціни дещо знизились.

— За останні два тижні вартість квартир на вторинному ринку зменшилась на 1-2 тисячі доларів, — розповідає директор АН "Кадет СВС" Інна ПОДОЛІНА. — Це пояснюється відсутністю попиту на квартири, які за останні півроку не продались. Деякі мої київські колеги пояснюють це стагнацією на ринку.

За словами Інни Подоліної, пересічні громадяни змушені звертати свою увагу на житло вторинного ринку, тому що вартість одного метра квадратного на первинному ринку у місті становить 800-1000 доларів, житло у новобудові досить просторе, тобто має більше квадратних метрів, і додатково потребує вкладень у ремонт. Купівля квартири на первинному ринку виходить значно дорожчою за квартиру на вторинному ринку.

Проте сам первинний ринок, на думку ріелтора, недостатньо насичений житлом. Адже об’єктів, де активно здійснюється будівництво, для такого міста, як Рівне, небагато. За спостереженнями Інни Подоліної, зараз активно працюють на ринку 10-15 компаній.

— Ми бачимо, як на одних забудовах, що були заморожені минулого року, відновлюються роботи, інші через брак фінансування не можуть закінчити незавершене, — пояснює вона. —І цього року розпочали будувати небагато об’єктів, тож нового житла на ринку бракує.

Вартість первинного житла
800-1000 доларів за 1 кв.м


Кредитування активізувалось
Ще навесні банківський сектор активно пропонував рівненським ріелторам програми кредитування нерухомості. Але значного інтересу ці програми у клієнтів не викликали. Деякі банки звернули увагу на реакцію споживачів і спробували вдосконалити кредитні продукти купівлі житла. Тож сьогодні кредити на придбання нерухомості пропонуються на умовах: від 15% річних при оформленні короткострокових кредитів і від 15,5 до 18,5% на термін до 20 років. Розмір авансу коливається від 20% від вартості об'єкта. Одноразові комісії — на рівні від 0,99 до 2% від суми кредиту.

— Біля десятка банків запропонували умови кредитування купівлі нерухомості, — зауважує Олександр Ляшук,— ці умови кращі, ніж були, але у деяких програмах зазначається, що відсоткова ставка на кредитування плаваюча. Багатьох клієнтів це відштовхує, бо клієнти не хочуть брати на себе ризики банків.

Кредит на нерухомість можна взяти
Гривневий кредит видають під 15-18,5% річних


За словами директора АН "Партнер" Юлії МАКСИМЧУК, банківські умови надзвичайно цікаві, деякі установи їх ще покращують, пропонуючи різноманітні акції, але попередній негативний досвід позичальників стримує їх від купівлі нерухомості у кредит.

— Майже кожна друга квартира, що зараз продається у Рівному, була куплена колись у кредит, — наголошує ріелтор, — а тепер власники, які не в змозі платити за докризовими кредитами, змушені продавати своє житло. Зрозуміло, на тлі такого досвіду клієнти, які мають певні суми для купівлі нерухомості, обирають простішу квартиру й не беруть кредит на більш пристойне житло.





На правах реклами