Рівненщину хочуть опалювати торфом
— Одне з найголовніших питань у краї — це розвиток альтернативних відновлюваних джерел енергії, — зауважив Валерій Гуз. — А таких чимало. Це може бути і солома, і відходи деревообробної промисловості, енергетична верба. Із подорожчанням газу все більше уваги звертають саме на ці джерела тепла.
Рівненщина — одна з найбагатших торфом областей в Україні. За словами доктора технічних наук, члена-кореспондента НАН України Юрія Снежкіна, у надрах Рівненщини можна видобути понад 370 мільйонів тонн торфу. У разі промислової розробки його можна добувати понад 20 мільйонів тонн щорічно. А це суттєво похитнуло б позиції газу.
— Є різні варіанти паливних сумішей на основі торфу, тому його можна ефективно використовувати в опалювальних системах. Головне лише забезпечити всі ланки видобування та переробки на місці, — зауважив пан Снежкін.
За часів СРСР у нашому краї видобували 3-4 мільйони тонн щорічно, а зараз лише 250 тонн. Не вдалося зберегти і профільні підприємства, за винятком "Смигаторф".
— Відновити розробку торфу підприємцям не так просто, — зауважив Валерій Гуз. — Причому найбільша проблема з документами. Деякі підприємства намагаються отримати всі дозволи більше двох років. Наприклад, зараз німецькі інвестори хочуть збудувати на Дубровиччині лінію з виробництва композитного палива у якості добавки до дизпалива. Для конкретної розмови необхідно владнати чимало земельних та дозвільних питань. Інакше мови про інвестиції не буде.

Скільки коштує вища освіта в Україні станом на 2025 рік

У 2025 році вартість контрактної вищої освіти в Україні виросла в середньому на 34%, і наразі становить близько 56 350 ₴ за повний курс бакалаврату за найпопулярнішими спеціальностями.
переглядів: 130
Ризики й безпека: як не помилитися з вибором клініки пластичної хірургії

Обрати клініку для пластичної операції — це одне з найвідповідальніших рішень, яке впливає як на зовнішній вигляд, так й на здоров’я, психологічний комфорт та якість життя. У сфері естетичної медицини багато пропозицій, але далеко не кожна клініка гарантує безпеку, професіоналізм і чесний підхід до пацієнта.
переглядів: 90
Не можна їсти багато: дієтологи розповіли, як краще вживати м'ясо

М'ясо — важлива складова раціону, адже воно є чудовим джерелом білка, заліза, цинку та вітамінів групи B, що позитивно впливають на здоров'я організму.
переглядів: 190
Сьогодні на Рівненщину привезуть військового, який помер від інфаркту

Сумна звістка сколихнула Зарічненську громаду Рівненщини – на Київщині перестало битися серце військовослужбовця Валентина Шемейка, 1971 року народження.
переглядів: 388
Сніданок за 10 хвилин: готуємо яєчню за французьким рецептом

Цікавий варіант приготування звичної яєчні.
переглядів: 273