Ми у Facebook
27.09.2011, 15:02

На Рівненщині немає тирси на паливо

Підприємства Рівненщини все більше звертають увагу на альтернативні види палива. Як зауважили науковці на Міжнародному форуму "Автоматизовані системи тепло-, енергопостачання. Енергосервіс. АСТЕПЕС. (ASHESES'11)", Рівненська область може стати у цій царині однією з кращих в Україні.
За словами заступника начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Валерія Гуза, питання переходу на альтернативні відновлювані види палива гостро піднімають після кожного подорожчання газу.

— Бізнес сам розуміє, що майбутнє — за відновлюваним паливом, — наголосив Валерій Гуз. — Антологічним шляхом розвитку пішли Швеція, Фінляндія. Чимало підприємств у нас теж почали виготовляти установки для опалення твердим паливом. Для виробництва твердого палива можна використовувати торф, китайську тростину, енергетичну вербу, солому.

За словами чиновника, для виробництва паливних гранул можна використовувати деревну щепу та тирсу. Втім, зараз вільної тирси в області практично немає. Ще кілька років тому її на пилорамах віддавали задарма, пізніше продавали за 50 гривень, а зараз – за 250. З неї виготовляють тирсоплиту, її активно експортують за кордон. Тому підприємці робитимуть ставку на інші матеріали.





На правах реклами