Ми у Facebook
15.10.2011, 14:45

Рівненський гурт “Джерело” виступив на фестивалі у Києві [+Фото]

Нещодавно у с.Бобриця, що на Київщині, пройшов щорічний Міжнародний фестиваль традиційно-обрядової культури "Рожаниця". Побувати на цьому фестивалі уже вдруге пощастило фольклорному гурту "Джерело" Інституту мистецтв РДГУ, керівник якого доцент кафедри музичного фольклору Раїса Цапун.
- Фестиваль "Рожаниця" піснями, танцями і короваями нагадав, що таке справжнє українське весілля. Символом фестивалю став знак жінки, яка народжує. Цей знак завжди вишивали на рушниках та жіночих сорочках, який так часто можна побачити і на стародавніх речах нашого рідного Полісся, - розповідає Раїса Цапун.

- Програма фестивалю була надзвичайно насиченою та цікавою. Усі, хто був там, мали змогу побачити інсценування весільних обрядів, що характерні для різних регіонів України. Усім сподобався обряд винесення незаміжніми дівчатами ритуального полотна Пресвятої Богородиці Покрови. Величезне полотно освячувалось у церкві.

Потім його щедро обсипали збіжжям, пшеницею, цукерками, і врешті-решт полотно розривали між собою дівчата. Згодом цей шматок полотна, дивлячись скільки дівчині вдалось відірвати, може стати сорочкою або рушником, який вона повинна вишити червоними нитками собі до весілля.


Раїса Цапун зауважує, що на святі виступало багато фольклорних колективів.

- Особливо запам’ятались виступи ансамблів традиційної народної музики із Києва "Божичі" (художній керівник Ілля Фетісов) та "Буття" (художній керівник Олег Бут). Саме вони продемонстрували школу традиційного народного танцю, - наголошує Раїса Цапун. - Співочу культуру представляли фольклорні гурти Київського національного університету культури і мистецтв "Кралиця" (художній керівник заслужений працівник культури України Іван Сінельніков) та "Многая лєта" (художній керівник Ганна Коропніченко), фольклорний ансамбль Московського державного університету культури та мистецтв "Златоцвєт" (художній керівник заслужений діяч мистецтв Росії Віктор Бакке), учасник Всеукраїнського шоу-проекту "ГОЛОС КРАЇНИ 2011" Олексій Заєць (с. Фасова Фастівського р-ну), народний фольклорний ансамбль Державного історично-етнографічного та архітектурного музею-заповідника "Стара Сарепта" "Радуга" (м. Волгоград, Росія).

Традиційна автентична співоча культура була представлена фольклорними гуртами Слобожанщини та донського краю. На фестивалі також були представлені колективи, які успішно впроваджують традиції народної культури в сучасність.

Яскравими представниками таких новацій були ансамбль сучасної етнічної музика "Фолькнери" (м. Київ), ансамбль народної музики сучасного ладу "ТОПОРОРКЕСТРА" (Україна-Молдова) та "ХУТКІ СМОЎЖ" (Білорусь). Глядачі мали змогу також познайомитись з етнічною культурою Індії, побачити традиційні єврейські та цигано-балканські народні танці.

І як годиться на фестивалі проводились різноманітні майстер-класи з народного ремесла, а також творчі майстерні, дитячі забави, народний ярмарок, частування, національна кухня.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ