Ми у Facebook
08.11.2011, 16:21

Виготовлення документації із землеустрою не може тривати більше півроку [+ПОРАДИ]

Із 25 жовтня 2011 року набули чинності зміни до Закону України “Про землеустрій”, відповідно до яких виготовлення документації із землеустрою тепер не може тривати більше шести місяців з моменту укладення договору. Ця процедура є невід'ємною частиною оформлення права власності на земельну ділянку, надану за рішенням органу місцевого самоврядування.
Про особливості, пов'язані з процесом виготовлення такої документації, порталу OGO.UA розповідає юрист центру права РОГО “Комітет виборців України” Мирослава Примак.

Отже, якщо Ви хочете одержати безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, то треба подати відповідну заяву (клопотання) до районної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням цієї ділянки. Ваше клопотання повинно бути розглянуте в місячний строк, про що або надається дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або ж мотивована відмова в його наданні.

Саме після отримання рішення органу місцевого самоврядування чи адміністрації про дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Ви можете почати виготовлення документації із землеустрою.

Така документація замовляється у відповідної організації, яка має дозвіл на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону, про що укладається договір між юридичними чи фізичними особами (землевласниками і землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою.

Виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку можливе за умови наявності рішення місцевої ради чи адміністрації про проведення робіт із землеустрою (дозвіл на розроблення проекту землеустрою).

Така документація включає:
а) пояснювальну записку;
б) технічне завдання на складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку;
в) копії заяв фізичних або клопотання юридичних осіб;
г) матеріали польових геодезичних робіт і план земельної ділянки, складений за результатами кадастрової зйомки;
ґ) рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання або передачу земельної ділянки у власність або надання в користування, у тому числі на умовах оренди;
д) акт прийомки-передачі межових знаків на зберігання;
е) акт перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності;
є) кадастровий план земельної ділянки;
ж) перелік обмежень прав на земельну ділянку і наявні земельні сервітути.

Вартість таких робіт визначається згідно з кошторисом на виконання робіт, який складається на підставі Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених наказом Держкомзему України, Мінфіну, Мінекономіки від 15.06.2001 №97/298/124 та зареєстровано в Мін’юсті України 10.07.2001 за №579/5770.
На виконання пункту 21 постанови Кабінету Міністрів від 25 грудня 1996 року №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо врегулювання цін (тарифів)” наказом Держкомзему України від 12 серпня 2004 року №264 встановлено, що розмір вартості робіт із землеустрою щодо виготовлення документа, який посвідчує право власності на земельну ділянку, при виділенні в натурі (на місцевості) земельної ділянки власнику земельної частки (паю) не може перевищувати п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 гривень). Що стосується виготовлення документа, який посвідчує право власності на земельну ділянку, при передачі безоплатно земельних ділянок у власність громадянам України відповідно до статті 121 Земельного кодексу, крім випадків, визначених частиною першою цієї статті, не може перевищувати дев’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (153 гривні).

Варто пам’ятати, що в разі невиконання або неналежного виконання умов договору при здійсненні землеустрою, розробники документації із землеустрою несуть відповідальність, передбачену договором і законом.

Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подається Комісії з розгляду питань, пов’язаних з погодженням документації із землеустрою. Комісія впродовж трьох тижнів з дня одержання проекту надає відповідному органу місцевого самоврядування чи адміністрації свій висновок щодо погодження проекту або відмови в його погодженні. У разі відмови проект повертається заявнику в зазначений у цій частині строк.

Якщо Ваш проект був погоджений, то місцева рада або адміністрація у двотижневий строк з дня його отримання має прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.
Саме на підставі такого рішення видається державний акт про право власності на земельну ділянку.





На правах реклами