Ми у Facebook
09.11.2011, 13:08

Держава оплачуватиме лікарняні лише 5 днів

Кабмін вирішив, що платити українцям, які хворіють більше 5 днів, не варто.
Нові правила Кабінету Міністрів щодо [url-http://www.ogo.rv.ua/articles/view/2011-03-28/27341.html]оплати листків тимчасової непрацездатності[/url] (лікарняні - ред.) дозволяють працівнику за державний рахунок хворіти не більше п'яти днів. Подальше перебування на лікарняному ліжку буде відбуватися вже за рахунок хворого.

Суть у тому, що якщо працівник прохворів п'ять робочих днів і надав відповідну довідку, оплату тимчасової непрацездатності йому виконує підприємство в обсягах, обумовлених стажем, шляхом вирахування цієї виплати з єдиного соціального внеску. У нього тепер входить у тому числі і страховий платіж з непрацездатності.

Але якщо людина буде хворіти хоча б на день довше і краще їй не стане, оплачувати більш тривалий термін лікарняного підприємствам заборонено - для роботодавця може наступити кримінальна відповідальність. Відтепер це преференція територіальних підрозділів Пенсійного фонду України. Бухгалтери підприємств повинні надати до ПФ "прострочені" медичні бюлетені і ще купу різних довідок.

Як пояснюють практикуючі бухгалтери, у світлі чергових нововведень статистика офіційної захворюваності робочого класу різко "скоротилася". Громадяни вважають за краще або відлежуватися не більше п'яти днів, або хворіти на роботі.

Як виплачують лікарняні у Рівному

За даними Федерації роботодавців України, вже розроблено проект постанови Кабміну, за яким дні хвороби працівнику оплатять в розмірі 80% його середньої зарплати, незалежно від стажу (це не торкнеться тих, хто вже має страхстаж понад 8 років: вони, як і раніше, отримають при хворобі 100% середнього заробітку, а ось нинішньої молоді в майбутньому вже не оплатять 100%)

Нагадаємо, зараз тим, у кого страховий стаж менше 5 років, оплачують при хворобі 60% середньої зарплати, з страхстажем 5-8 років можна розраховувати на 80%, понад 8 років - на 100%.





На правах реклами