Ми у Facebook
25.11.2011, 11:17

Чоловічі розваги: Мар’ян ГОДА: "Мисливці - вони як діти" [+ІНТЕРВ'Ю]

Мар’ян Года - успішний рівненський бізнесмен-пивовар, особистість цікава та непересічна. Він завжди вирізнявся практичним підходом до вирішення будь-яких питань. А про професіоналізм у "хмільній" галузі що й казати... Не останнє місце серед його захоплень посідає улюблений напій мільйонів чоловіків - пиво. Але сьогодні мова піде не про те. Мар'ян Года розкриє секрети вдалого відпочинку та хорошого настрою в дружній компанії.
Що таке вибух адреналіну - знає кожен справжній чоловік. Наші герої ще крутіші. Вони не бояться не тільки ікластого сікача, а й журналістського диктофона. Про свої чоловічі захоплення - полювання, риболовлю, активний відпочинок на природі - відомі та успішні рівняни розповідають автору нашої нової рубрики "Чоловічі розваги по-рівненськи" Віктору Данилову.

- Що для Вас особисто є "чоловічі розваги"?
- Розпочати хотілося б з того, що у кожного нормального чоловіка повинна бути робота або бізнес, завдяки чому він міг би утримувати сім'ю. Коли твоя родина ні в чому не знає потреби, тоді й голова сімейства у повній мірі заслуговує і може дозволити собі якісь розваги. Зрозуміло, що у кожного з нас вони різняться. Не можна ніколи нічого нав'язувати. Це саме стосується і відпочинку.

Свого часу найцікавішим для мене був спорт - легка атлетика (особливо біг) та туризм. Приємно, що останнім часом в Україні став доступним такий вид відпочинку, як гірські лижі. Десять років тому ми й не мріяли про подібне, а сьогодні таке задоволення все більше популяризується. Те саме можна сказати і про боулінг, більярд тощо.
На дачі я орендую ставки, розводжу там рибу. Правду кажучи, до розряду справжніх рибалок себе не відношу. Просто роблю це заради власної втіхи, адже без належного догляду риби там не буде. Друзі завжди можуть приїхати до мене відпочити, порибалити. Знаходжу спільну мову і з місцевою громадою, - за домовленістю із сільрадою у нас можна порибалити та відпочити від щоденних турбот.

Порядний рибалка і порядний мисливець — це, у принципі, тотожні поняття. На відміну від браконьєрів, рибалка не буде відловлювати коропа, який важить менше, ніж півкілограма. Наприклад, у Чехії рибалити ідуть з лінійкою. Якщо на ставку дозволено відловлювати рибу більшу, як 42 сантиметри, ніхто не братиме рибу, довжина якої 40 см.

У нас часто трапляються випадки, коли мальками риб підгодовують чи кота, чи собаку. Якщо ж трапляються більші, то залишають для себе. Саме тому наголошую: як у лісі, так і на ставку повинен бути господар. Обов'язок кожного з нас - зберегти фауну для наших нащадків. Дякувати Богу, є люди, які піклуються про водні ресурси, мисливські угіддя. Це досить клопітка праця. Потрібно систематично поновлювати старі види, підселяти нові, підгодовувати, охороняти, лікувати їх за необхідності. Зрозуміло, що і витрати на все це відповідні, які навряд чи колись перекриватимуться. Це, швидше, благородна справа, якою може займатися не кожен.

Але з часом пріоритети змінюються. На сьогодні у моєму житті не останнє місце серед розваг посідає полювання.



- Який він - справжній мисливець?
- У першу чергу, кожен мисливець повинен бути порядним і благородним. Істина пізнається у порівнянні. Порядний мисливець ніколи сам не стрілятиме у дику свиню, самку косулі, тобто продуктивного звіра.

На жаль, сьогодні не всі розмежовують поняття "мисливець" і "браконьєр". Справжніх мисливців безпідставно називають недобросовісними по відношенню до навколишнього середовища. Люди вважають, що це така собі невелика юрба чоловіків, які бігають за одним зайчиком. Насправді, все інакше. Приміром, щоб мати урожай картоплі чи отримати плід з дерева, спочатку треба його посадити. Те саме стосується і полювання. Для того, щоб упіймати звіра, треба спочатку його виростити, нагодувати, захистити його від браконьєра.
Є прості правила, які повинен розуміти кожен, хто йде на полювання. У першу чергу, ми йдемо туди не за м’ясом, а щоб провести гарно час у товаристві однодумців. Тобто, у всьому і між усіма учасниками процесу має бути абсолютна гармонія.

Окремо хочу сказати про тварин, які занесені до Червоної книги України. На сьогодні в нашій області зростає популяція лося. Але особисто я не знаю жодного випадку, щоб на цю тварину хтось полював без ліцензії та відповідного дозволу. Тобто, справжній мисливець не повинен порушувати встановлений порядок.

- Без чого неможливе полювання?
- Полювання - це колективна справа, так само як переважна більшість ігрових видів спорту. Воно складається з таких етапів: підготовка, власне полювання і спогади про полювання.

Найбільше мені подобаються мисливські байки. Як правило, всі вони перебільшені, тому враження від полювання дещо гіперболізуються. Ні для кого не секрет, що як рибалки, так і мисливці - це великі брехуни.

Після невдалих пострілів та кількох промахів мисливці, як правило, знаходять безліч причин для виправдань. Тобто коли кажуть, наприклад, що відстань була 100 метрів, не виключено, що насправді вона була 50. Не обходиться і без прискіпливих дошкулянь, дружелюбної критики з боку товаришів. (Сміється — авт.) Мисливці — вони як діти. Спочатку тішаться своїми успіхами, а потім кепкують з невдач товаришів.

Якщо говорити про наші державні норми та закони щодо врегулювання системи полювання, то тут також існує багато проблем. Щиро заздрю полякам з цього приводу, дивуюся рівню їх економіки, культури, який із самого початку не був набагато вищим від нашого. Зараз у них навіть косулі вільно прогулюються по полях. Прикро, що за останні двадцять років ця країна стрімко пішла вперед, а ми топчемося на місці.



- Що для Вас означає "вдале полювання"?
- Для мене не існує невдалого полювання. Як тільки друзі збираються на природі зі спільною метою - полювання вже вдалося. А вполювали вони чи не вполювали звіра — це вже на так суттєво.

Кожне полювання закінчується дружньою вечерею. Саме тоді мисливці діляться один з одним кумедними історіями. У нашій компанії ніколи під час вечері не говоримо про жінок та роботу. Завжди намагаємось поділитися чимось смішним, нерідко і вигаданим.

- Що порадите початківцям?
- Мисливець-початківець має чітко усвідомлювати, що на полювання ідуть не за здобиччю, а для того, щоб відпочити і провести час з друзями. Треба знати правила поводження зі зброєю, бо її наявність вже несе небезпеку для людського життя. Навіть якщо здається, що місце розташування здобичі вдале для відстрілу, завжди варто пам'ятати про друга, що знаходиться неподалік. Щоб бодай ненароком не нашкодити і не поцілити у нього. Кожен початківець мисливської справи повинен бути влучним та прудким.

- Який Ваш особистий рекорд?
- Я починав полювати на Тернопільщині. Там мисливські угіддя набагато бідніші, ніж на Рівненщині. Всі знають, що у нашій місцевості найбільше лісів і найкращі мисливські угіддя.
На початку 90-х років на Тернопільщині ми полювали на зайця. Їх там було в достатній кількості. На Рівненщині мені пощастило застрелити вовка. Це достойний трофей, яким може похвалитися не кожен мисливець. Вдавалося вполювати і декілька оленів.

Моїм головним трофеєм у колективному полюванні залишається кабан вагою до 300 кг. Взяв його тоді в Шумському районі. З того часу минуло вже, мабуть, років з п’ятнадцять. Більше кабан таких розмірів мені не зустрічався. З лісу вивозили його двома кіньми. Шкода, що та той час не було хороших фотоапаратів, тому й візуального підтвердження, на жаль, не маю. Залишились лише приємні спогади.



- Пригадайте якусь курйозну ситуацію, що траплялася з вами на полюванні.
- Полювання саме по собі непередбачуване. Курйозні ситуації можуть виникнути, здавалося б, з нічого. Доводилося бачити, як кабан ледь не збив з ніг гінця. Останній не встиг відскочити, як звір влучив прямісінько йому в ногу.
Також був випадок, коли мисливець одним пострілом влучив у двох кіз.

- Який ще відпочинок Вам до душі?
Я відношуся до тієї категорії людей, яким до вподоби активний відпочинок. Жоден свій вихідний день я не проводжу, лежачи на дивані біля телевізора. Тому кожне своє дозвілля планую заздалегідь, незалежно від місця його проведення: чи то на городі, чи в лісі, чи біля ставу. Рідні вдома вже звикли до відсутності тата в неділю.

- До чого прагнете і чого ще не встигли зробити у своєму житті?
Немає вершин у досконалості. Людина мого віку повинна більше дбати про власне здоров'я та активну життєву позицію. Важливо займатися будь-яким видом спорту, корисно здійснювати ранкові пробіжки. Адже рух - це життя, рух - це здоров'я. Наближається сезон гірськолижного відпочинку, катання на ковзанах. Головне - нічого не пропускати і скрізь встигати.

Анекдот від гостя:
Іде мисливець на полювання. По дорозі зустрічається із рибалкою. Той каже до мисливця:
Привіт! Ідеш на полювання?
Так.
Ну тоді “ні пуху тобі — ні пера”.
Мисливець обурився, копнув ногою банку з хробаками і каже до рибалки:
А тобі “ні луски - ні риби”.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ