Ми у Facebook
02.12.2011, 17:24

Податкова обіцяє покращити життя малому бізнесу

З початку нового року на представників малого та середнього бізнесу очікують зміни податкового законодавства. Стосуватимуться вони основних положень спрощеної системи оподаткування і, за словами податківців, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності в Україні.
Із 1 січня 2012 року набере чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності" (від 04.11.2011р. №4014-VI). За словами заступника голови Державної податкової адміністрації в Рівненській області Анатолія Клячука новий закон має суттєві переваги у порівнянні із діючим законодавством. Зокрема, підприємці зможуть більше заробляти, оскільки буде збільшено граничний обсяг річного доходу, що дає право перебувати на спрощеній системі. Для приватних підприємців — з 500 тисяч гривень до 3 мільйонів гривень, а для юридичних осіб — з 1 до 5 мільйонів гривень.

У новому законі буде введено й відсоткову ставку 3% від доходу для фізичних осіб за умови якщо особа — платник ПДВ та має річний дохід до 3 мільйонів гривень. Якщо особа не сплачує ПДВ, ставка єдиного податку становитиме 5%. Для порівняння, у діючому законі ці цифри становлять відповідно 6% і 10%.
— Важливо відзначити що, згідно нового закону, "спрощенці" знову отримають можливість працювати з юридичними особами що є платниками податку на прибуток, — пояснює заступник голови Державної податкової адміністрації в Рівненській області Анатолій Клячук. — Оскільки закон дозволяє платникам податку на прибуток відносити до витрат кошти на придбання товарів, робіт чи послуг у фізичних осіб — платників єдиного податку.
Не буде у новому законі й 50-відсоткової надбавки за кожного найманого працівника.

— Згідно з новим законом свідоцтво платника єдиного податку стане безстроковим, - додає заступник голови Державної податкової адміністрації в Рівненській області Тетяна Подсада. — Згідно діючого законодавства заява на застосування спрощеної системи подається щорічно. Тепер свідоцтво не потрібно буде поновлювати.

Також податківці відзначають, що новий закон суттєво спрощує процедури звітності та обліку. Зокрема, фізичні особи — підприємці, які не сплачують ПДВ, позбавляються необхідності обліку своїх витрат, а вестимуть лише книгу обліку доходів. Ті підприємці, що мають дохід до 150 тисяч гривень позбавляються необхідності подавати звітність щоквартально і звітуватимуться раз на рік. До того ж підприємці-"єдинщики", що не використовують працю найманих осіб, зможуть не сплачувати податок у період відпустки або хвороби протягом місяця.





На правах реклами