Ми у Facebook
16.12.2011, 14:28

Як приготувати їстівні "миколайчики" [+Фото]

Наближається день святого Миколая. Кожна дитина бажає знайти під подушкою солодкий подарунок. А уявіть, якою буде радість малечі, якщо там її чекає їстівний “миколайчик”!
Традиція пекти запашні коржики з медом та прянощами має давню історію. Вони бувають різних форм: у вигляді сонця, зірочок, місяця, ялиночок, пташок і навіть ангелів та козаків... Але найпопулярнішими є медяники у формі святого Миколая. Пропонуємо приготувати медові “миколайчики” за рецептом пані Галі на сайті "Рівненської газети".

Медяники “Миколайчики”
Неповні 4 склянки просіяного пшеничного борошна, півсклянки цукру-піску, 1 склянка меду, трохи меленої кориці (за бажанням), 1-2 чайні ложки пекарського порошку (або сода на кінчику ножа, погашена оцтом), півсклянки води.
1. Змішайте у каструлі цукор, мед і воду, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
2. Охолодіть трохи суміш, поступово туди всипте борошно і замісіть досить м’яке пластичне тісто. Відкладіть на півгодини у прохолодне місце. Після цього швиденько підмісіть трохи борошна з пекарським порошком (погашеною содою) і залишіть на столі на 10-15 хвилин.
3. Розкачайте корж товщиною півтора сантиметри й виріжте медяники склянкою чи спеціальними формочками. Розкладіть "миколайчики" на деко, посипане борошном.
4. Випікайте у гарячій духовці при температурі 220-250°С 15 хвилин.
5. Зваріть цукрову глазур зі 100 г цукру і 50 г води, поки сироп не буде тягнутися з ложки, як товста нитка. В отриманий сироп можна додати трохи ваніліну чи кориці.
6. Полийте медяники трохи вистиглою глазур’ю.
7. Поставте деко з медяниками у ще теплу духовку, щоб глазур підсохла.

Випечені медяники не лише клали дітям під подушку у святу ніч і прикрашали ними дідух, а й пригощали на Різдво колядників. Ось звідки у відомій колядці слова:

“Коляд, коляд, колядниця
Добра з медом паляниця...”.




















На правах реклами