Ми у Facebook
01.01.2012, 14:03

Що ми знаємо про Різдво і Новий рік

Різдво і Новий рік вважаються найбільш комерціалізованими і найпопулярнішими святами у світі. У ці дні люди масово “роблять” дітей, отруюються алкоголем, переїдають до панкреатитів, травмуються через корки від шампанського та піротехніку і ламають ноги через ожеледицю.
Але, не зважаючи ні на що, ми з дитинства віримо, що у ці дні станеться диво і з нетерпінням на нього чекаємо.

У середні віки прикрашена яблуками ялинка була символом дерева пізнання добра і зла.



Мартін Лютер започаткував традицію прикрашати ялинку свічками, які з 1895 року замінили електричними гірляндами.



До Америки ялинку завезли у XVII ст. німецькі іммігранти, до Англії – чоловік королеви Вікторії німецький принц Альберт, в Росію, а заразом і в Україну, ялинку, як символ Нового року, "приніс" Петро І у 1700 році.



У 20-х роках минулого століття більшовики заборонили "буржуйські ялинки" і святкування Різдва та Нового року, але у грудні 1935 року партієць Павло Постишев "реабілітував" Новий рік разом із ялинками.



Перші штучні ялинки робили з гусячого пір’я і з’явились вони, звісно ж, у Німеччині в ХІХ ст.



Ескімоси святкують Новий рік тоді, коли випадає перший сніг.



Вперше Снігуронька з’явилась на радянській головній ялинці у 1937 році.



У 1903 році в різдвяному випуску дитячого журналу "Малютка" був опублікований вірш Раїси Адамівни Кудашової "Ёлочка", а через 2 роки композитор-аматор Леонід Карлович Бекман поклав текст на музику – так побачила світ усім відома пісня "В лесу родилась ёлочка".



Вперше політ Санта Клауса на санях описав Вашингтон Ірвінг у 1819 році.



Найпопулярніша різдвяна пісня "Jingle Bells" була написана для Дня подяки у 1853 році Джеймсом П’єрпонтом (Pierpont), а різдвяною вона стала у 1890 році.



У 1843 році Діккенсом за 6 тижнів була написана "Різдвяна пісня в прозі" – найбільш екранізована різдвяна історія.



Найбільший різдвяний подарунок у світі має 46,5 метра у висоту і вагою 225 тонн – це Статуя Свободи, яку Франція подарувала США в 1886 році.



Рудольфа – червононосого оленя Санта Клауса – вигадав у 1939 році копірайтер Роберт Мей для універмагу Montgomery Ward, а сніговита Фрості "створили" для рекламної компанії спиртного ще у 1890 році.



Пузанем у червоному короткому кожусі Санта Клаус став у 1931 році завдяки художнику Гаддону Сандблому, який створив його для різдвяної кампанії Coca-Cola (до цього Санта носив кожухи зеленого, синього та лілового кольору).



"The Spirit of Christmas" (1992 і 1995 рр.) – назва першого двосерійного мультфільму Трея Паркера та Мета Стоуна ("Jesus vs. Frosty" і "Jesus vs. Santa"), на основі якого вони створили "South Park".



Останні 26 років світ дізнається про наближення Різдва завдяки вантажівкам Coca-Cola, створеним агентством W.B. Doner у 1995 році.









На правах реклами