Ми у Facebook
13.01.2012, 12:37

Чому у нас така велика смертність від інсульту

Величезний жовтий автобус, замість того, щоб традиційно тягнутися дорогою, нісся прямісінько на Віку. Напівсонна дівчина ледь встигла відскочити, як ЛАЗ врізався в дерево. Молода вчителька англійської вперше стала свідком аварії. Не розуміючи, що відбувається, дівчина одразу викликала швидку.
Пасажири автобуса згадують: у той день 55-річний водій втратив свідомість за кермом. Вже потім від лікарів Віка дізналась: по дорозі у чоловіка стався інсульт.
За півтора місяця до цього провідна аналітична компанія в українській фармацевтиці "Моріон" порахувала, які ліки найкраще продавалися в наших аптеках у першому кварталі. Як і в попередні три роки, лідером продажу залишився препарат під назвою Актовегін. Його найчастіше купували в аптеках в усіх регіонах, крім трьох — на Полтавщині за обсягами продажів він був на другому місці, на Закарпатті та Івано-Франківщині — №4.

В офіційному довіднику лікарських засобів Держлікслужби зазначено: Актовегін використовується для лікування порушень центральної нервової системи, порушень кровообігу, опіків, виразки, радіаційних ушкоджень. На практиці — це препарат номер один, який лікарі прописують хворим після інсульту. У цьому й секрет його популярності.

Отак раптово, як водій ЛАЗа, щотринадцять хвилин помирає один українець.



Ті, кому пощастило вижити — а щороку таких 200 тисяч, ризикують назавжди залишитися інвалідами.

За даними Американської асоціації інсульту, якщо після крововиливу у мозок минуло 30 днів, у 10% випадків лікування не допоможе й до повноцінного життя людина вже ніколи не повернеться. Ще у 10% — відновлення відбувається раптово. Іншим 80% необхідне специфічне лікування.

За даними нашого Міністерства охорони здоров'я, в Україні інвалідом після інсульту залишається кожен другий.

Чому? Першу відповідь дав пошук, де крім України використовують Актовегін. У Food and Drug Administration (FDA) — головному органі з контролю за їжею та ліками в США — і у Британському державному медичному формулярі ані про Актовегін, ані про аналогічні до нього препарати немає жодної згадки.
На офіційному сайті виробника — австрійської компанії Nycomed — підтверджується: ці ліки продаються лише у країнах СНД, у Китаї та у Південній Кореї. Пояснює це виробник так: "Нормативні вимоги в різних країнах обмежують використання їхнього препарату".

Недоведена користь
"Мамі 65 років. Інсульт. Права рука і нога не рухаються, на розмову не реагує. Не говорить. Дихає самостійно. Температура, тиск, пульс в нормі. В лікарню потрапила в свідомості. Через 8-10 годин стало гірше — перевели до реанімації. З тих пір стан не змінюється", — десять місяців тому консультант магазину жіночої білизни звільнилася з роботи, щоб доглядати хвору матір.

Ще минулої зими Наталя купила протипролежневий матрац, як порадили в лікарні, і ліки. Гепарин та реосорбілакт для розрідження крові від тромбів, магній сульфат від підвищеного тиску і… Актовегін.

У жодному знайденому нами дослідженні про дію препарату не було жодної згадки про його ефективність. Не вдалося нам знайти і незалежного дослідження Актовегіну за правилами GCP. Це міжнародний стандарт щодо норм та якості наукових випробувань препаратів.

"Я брав участь в подібних дослідженнях. Тому кажу: для боротьби з наслідками інсульту ці ліки — зайві. Ефект не довело жодне дослідження", — розповідає Натон Борнштейн, невролог з ізраїльського Медичного центру імені Сораскі та віце-президент Всесвітньої асоціації з боротьби з інсультами.

Виробник обіцяє: Актовегін активує обмін речовин всередині клітини, буде стимулювати надходження кисню та глюкози до клітин, захищати клітини від токсинів. За ці властивості його відносять до нейропротекторів.

Проте ані Європейська ініціатива проти інсульту, ані Американська асоціація у своїх рекомендаціях або взагалі не згадують про нейропротекцію, або наголошують: "Через те, що клінічні дослідження не підтвердили ефективність нейропротекції, для її застосування в клінічній практиці немає жодних підстав".
З таким самим діагнозом "відсутність доказів" Актовегін потрапив до переліку препаратів, якими не радять лікувати інсульт, експерти світового рівня з уражень мозку — Варлоу, Деннис, Сендеркок (Британія), Хенкі (Австралія/) та Гейн (Голландія).

На думку багатьох медиків світового рівня, сама надія знайти "чарівну срібну кулю" для боротьби з інсультом зараз є утопією.
Зате є дослідження про небезпеку ліків з походженням як в Актовегіну.

Небезпечний екстракт
Єдина діюча речовина препарату — депротеїнізований гемодериват. Екстракт, який виробляють з крові телят.

Торік у Женеві на Міжнародній конференцій фармацевтів, присвяченій небезпеці ліків, була ціла секція про подібні екстракти. Основне занепокоєння: через тваринні препарати передається коров'ячий сказ. Тому ліки з таким способом виробництва заборонені у Європі.

Чому ж у нас це лідер продажів? "Ми ніколи не прописуємо нашим пацієнтам ані ці, ані аналогічні препарати. Жодної користі від них немає", — Олег Петренко, перший заступник директора столичної приватної клініки "Оберіг", дістає з полиці два журнали.

"Ось бачиш, і так у нас завжди", — повертає до мене обкладинку. На ній — яскрава реклама Актовегіну. Всередині — дослідження, що спростовують його ефективність.

Річ навіть не у тотальному підкупі лікарів фармацевтами. Просто в умовах фактично розкладу системи охорони здоров'я більшість лікарів відрізані від нових знань. У клініці Петренка два роки тому відкрили Інсультний центр, який орієнтується на британські та бельгійські медзаклади. Тиждень тому на базі Центру разом із закордонними колегами нашим державним лікарям запропонували повчитися.

"Тут справді виступали золоті нейрохірурги, а наші — хто що: той мобільний клацає, той обід чекає", — розчаровано згадує Петренко. — "І як тут можна казати про сучасні методи реабілітації, якщо слухати досвід колег ніхто не хоче".

Що робити
Натом Борштейн та його колеги переконують — не ускладнювати! Замість дорогих ліків пам'ятати про дешеві, але дієві методи. От наприклад, контролювати і підтримувати рівень тиску і рівень цукру в крові, попереджати гіпоксію — брак кисню. Реабілітацію фізичною активністю потрібно починати в першу ж добу: існує прямий зв’язок між рухами і рівнем кровотоку у відповідній ділянці мозку. Взагалі, фізична реабілітація — один із найважливіших заходів після інсульту, що знижує ризик його повторення.

Європейська інсультна організація рекомендує продовжувати реабілітацію впродовж першого року після виписки: "Аналіз показав, що продовження реабілітації протягом одного року після інсульту зменшує ризик функціональних погіршень і поліпшує активність у повсякденному житті".

Для тих, хто не зіштовхнувся з бідою, важливо пам’ятати: інсульт провокують малорухомий спосіб життя, тютюн з алкоголем та переїдання.






На правах реклами