Ми у Facebook
13.01.2012, 15:43

На Вінниччині Табачник відкрив школу на кладовищі. Зате нову

- Так складається життя історично, що на місцях старих кладовищ будуються нові будівлі - сказав міністр науки, освіти, молоді та спорту Дмитро Табачник, відкриваючи нову школу у селищі Томашпіль Вінницької області.
Відкриття нової школи мешканці Томашполя, що у Вінницькій області, чекали довго. Цілих двадцять років. Її будували так довго, що місцеві жителі змирилися з тим, що школу будують на місці старого кладовища.

Та й міністр Дмитро Табачник особливо цим не журиться.
- Я живу у будинку по вулиці Ярославів Вал у Києві, на місці мого та сусідніх будинків теж було колись кладовище. Та й всі міста у світі побудовані на місці колишніх поховань. Так складається життя історично, що на місцях старих кладовищ будуються нові будівлі, - пояснив свою позицію міністр Дмитро Табачник. - Ми повинні дивитися вперед, у майбутнє, а не назад, в минуле, - сказав він.



Та й місцеві мешканці не дуже переймаються тим, що школу побудували на місці старого цвинтаря.
- Цей цвинтар дуже старий, там не хоронять дуже давно, навіть не пам’ятаю скільки. Там вже за часів радянської влади нікого не хоронили. А школу побудували гарну. Тепер онукам є куди ходити вчитися. Бо стара школа у нас в Томашполі була в дуже поганому стані, - говорить мешканка Томашполя, пенсіонерка Марія Бабій.

У неї двоє онучок, Марина і Оксана. Одній дев’ять, іншій дванадцять років.
- Тепер їм є де вчитися. Бо ні ми, ні наші діти не навчалися у такій хорошій школі, - каже Марія Бабій.

Не страшаться сусідства кладовища і учні, що будуть вчитися тут.
- Кладовище дуже старе, воно тут завжди було. А школа нова, гарна, - говорить учень четвертого класу нової школи Олег Романчик.

Він вже був усередині школи.
- Ми туди заходили, коли тренувалися виступати перед Азаровим, - говорить хлопчик.

Слід зазначити, що відкриття школи кілька разів відкладали. Спочатку нову школу у Томашполі мав відкривати прем’єр-міністр Микола Азаров, згодом з’явилася інформація, що повз таку подію не пройде й президент Віктор Янукович, та своїм приїздом удостоїть мешканців районного центру. Але ні те, ні інше не склалося.
А з шкільного двору добре видно хрести, кілька з них знаходяться біля самого шкільного паркану.



Довго будували, але добудували
Школа, яку нарешті здали в експлуатацію у Томашполі унікальна. Перш за все, це один із найбільших довгобудів не тільки у Вінницькій області, а й у державі.
У 1989 році у районному центрі будівельники розпочали зводити школу. У 1992 році будівництво школи призупинили. Потім довго на цьому місці стояв фундамент та кілька стін.

У 2006 році в проектну документацію розробники внесли зміни, і з вересня 2007 року роботи по спорудженню закладу освіти розпочалися знову.
За усі роки будівництва на спорудження школи витратили 22 мільйона гривень із держбюджету.

Школа розрахована на 1296 учнів, тепер тут є просторі класи, майстерні, два лікарські кабінети, актова зала, їдальня, дві спортивні зали з душовими кімнатами.

- Під час будівництва школи будівельники втілювали сучасні енергозберігаючі технології. Стіни утеплені, у вікнах подвійні сучасні склопакети. Ця школа має стати не тільки осередком знань, а й осередком духовного відродження Томашполя і району, - говорить голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига.
Він, до речі, подарував школі сучасну мультимедійну дошку.

Крім того, Микола Джига сказав, що до вчителів нової школи висуваються високі вимоги.
- Вони мають бути найкрашими професіоналами, не повинні палити, заглядати у чарку, - говорить Микола Джига.


«Шкільний автобус», як національна програма
Міністр Дмитро Табачник приїхав у Томашпіль теж з подарунком. Він привіз учням новий шкільний автобус. Цей транспортний засіб стане у пригоді в школі. Бо тут навчатимуться діти з п’яти навколишніх шкіл. А ці школи розформують.

Міністр не баче в цьому нічого поганого.
- Ми не хочемо закривати школи. Ми хочемо будувати нові, але технологічні. Щоб навчання в школі стало якісним. Це головна тенденція сучасної освіти. Не може бути якісного навчання у малочисельних школах, де немає паралельних класів. Де у четветрому класі одна дитина. І одна дитина у п’ятому класі, - говорить Дмитро Табачник.

Про шкільні автобуси міністр сказав таке:
- Ще п’ятдесят років тому такі розвинені країни, як Америка і Канада відмовилися від утримання невеликих шкіл та перейшли на підвезення учнів до сучасних освітних центрів на шкільних автобусах. Їх приклад переконливий, - говорить міністр.

Він також сказав, що у минулому році Вінницька область отримала від міністерства 15 автобусів, в 2012 році ця кількість збільшиться до 45 машин.
Дмитро Табачник розповів ше про одну «фішку» нової школи на місці старого кладовища.



- Тут є сучасна котельня, де є котли, що використовують газ, а також такі, що працюють на місцевому твердому паливі. Це дозволяє зекономити до двадцяти відсотків грошей на опаленні шкільних приміщень, - говорить міністр.

«Добре, що нарешті збудували»…
Так говорять самі мешканці районного центра.
- Ми стільки років чекали, коли нарешті з’явиться у райцентрі нова школа, що вже навіть не вірили, що це станеться, - говорить місцева мешканка Марія Бабій.
І всі жителі селища шуткують: у нову школу тепер підуть діти, батьки яких ще були у дитячому садочку, коли почали будувати школу у Томашполі.





На правах реклами