Ми у Facebook
18.01.2012, 17:34

Єдиний податок в запитаннях та відповідях

Найактуальніші запитання та кваліфіковані відповіді про все, що стосується єдиного податку.
— Які дії фізичної особи – платника єдиного податку у разі перевищення обсягу доходу, визначеного для відповідної групи?

— Відповідно до п.293.8 ст.293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями:
1) платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;
2) платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;
3) платники єдиного податку третьої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків (для платників третьої групи), а також зобов'язані у порядку, встановленому цією главою, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

— Який податковий (звітний) період є першим для платників єдиного податку – юридичних осіб, що є новоствореними та зареєстровані в установленому порядку?

— Відповідно до п. 294.4 ст. 294 ПКУ для зареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання (новостворених), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої, зокрема, для четвертої групи (юридичних осіб), перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

— Що є доходом для платника єдиного податку – юридичної особи у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами?

— Відповідно до п. 292.4 ст. 292 ПКУ, у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

— На який термін видається свідоцтво платника єдиного податку з 2012 року?

— Відповідно до п.299.3 ст.299 ПКУ свідоцтво платника єдиного податку видається безстроково виключно суб’єкту господарювання або уповноваженій ним особі та не може передаватися для провадження господарської діяльності іншим особам.

— Який відведено строк для сплати єдиного податку для третьої групи у 2012 році?

— Відповідно до пп. 295.1 295.3 ст. 295 ПКУ, платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платники єдиного податку третьої і четвертої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

— Яка відповідальність передбачена для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку за несвоєчасну сплату авансового внеску єдиного податку?

— Згідно з п.122.1 ст.122 ПКУ несплата (неперерахування) фізичною особою - платником єдиного податку, визначеною підпунктами 1 і 2 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу, авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до цього Кодексу.

— В які строки повинні подавати податкову декларацію платники єдиного податку другої і третьої груп?

— Згідно з п.296.3 ст.296 ПКУ платники єдиного податку другої та третьої груп подають до органу державної податкової служби податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Відповідно до пп.49.18.2 п.49.18 ст.49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу (у тому числі в разі сплати квартальних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

— Які можуть бути підстави для відмови у видачі свідоцтва платнику єдиного податку органами державної податкової служби?

— Згідно з пунктом 299.8 статті 299 ПКУ у разі відмови у видачі свідоцтва платника єдиного податку орган державної податкової служби зобов'язаний надати протягом 10 календарних днів з дня подання суб'єктом господарювання заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб'єктом господарювання у встановленому порядку.

Відповідно до пункту 299.9 статті 299 Кодексу підставами для прийняття органом державної податкової служби рішення про відмову у видачі суб'єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

1) невідповідність такого суб'єкта господарювання вимогам статті 291 цієї глави;

2) наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) подання протягом календарного року більше одного разу заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

— Яким чином юридичні особи - платники єдиного податку ведуть облік доходів і витрат?

— Відповідно до п.296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 - 296.1.3 цього пункту. Платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пункту 44.2 статті 44 ПКУ (пп. 296.1.3 п.296.1 ст. 296 ПКУ). Згідно із п.44.2 ст.42 ПКУ платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Міністерством фінансів України.

— Підприємець - платник єдиного податку у 2011 році, бажає у 2012 році бути платником єдиного податку третьої групи (5%) без сплати ПДВ. Чи може він це зробити, якщо його валовий дохід за 2011 рік перевищив 300 тис. грн.?

— Суб'єкт, який перебував на спрощеній системі у 2011 році і отримав валовий дохід більше 300 тисяч гривень, може обрати третю групу єдиного податку зі сплатою 5% із доходу.

— Якщо фізична особа-підприємець на єдиному податку зареєстрована в районі, а роздрібну торгівлю здійснює в місті, на який рахунок сплачувати єдиний податок — районного бюджету чи міського?

— За місцем податкової адреси підприємця (перебування на обліку платника податку).





На правах реклами