Ми у Facebook
22.01.2012, 10:33

Вітаємо з Новим роком Чорного Дракона

Цього року Новий рік Чорного Дракона зустрічатимуть у ніч із 22 на 23 січня, саме тоді в Китаї відзначають Новий рік. Традиційно, це свято вважається головним святом весни, супроводжується масовими гуляннями і феєричними шоу в Піднебесній.
У побуті свято весни китайці називають «Нянь», що в перекладі означає «рік». Звичайно, Новий рік за григоріанським календарем уже настав у той же час, що і у нас, але дати традиційних свят в Китаї визначаються за китайським календарем.



Новий рік в Китаї завжди приурочували до першого молодика після закінчення першого місячного циклу зимового сонцестояння. За китайським календарем це буде не 2012-й рік, а вже 4710-й. З давніх часів Новий рік у Китаї вважався найголовнішим народним святом, його відзначали і відзначають не тільки в самій Піднебесній, а й в Макао, Тайвані, Гонконгу, на Острові Різдва, у Брунеї та Індонезії - там, де є китайське населення. А саме святкування Нового року в Китаї триває близько двох тижнів і, звичайно ж, це все вихідні дні! Завершується грандіозна феєрія знаменитим Святом ліхтариків.



Китайський Новий рік найкраще відзначати вдома з родиною, тому що споконвіку вважалося, що це свято, яке об'єднує всю рідню, їхні душі і серця. Тому напередодні Нового року на китайських вокзалах відбувається приблизно те ж, що у нас на час зимових / літніх канікул - натовпи людей поспішають до своїх родичів.



Святкова вечеря завжди ситна і різноманітна, все як у нас - тільки інгредієнти страв інші. На стіл обов'язково ставлять курку, рибу і соєвий сир - назви цієї їжі китайською співзвучні зі словами «достаток» і «щастя». У північному Китаї на Новий рік їдять пельмені цзяоцзи, що нагадують злитки золота і срібла. Назва пельменів співзвучна з фразою «проводи старого і зустріч нового». На півдні країни їдять няньгао - шматочки липкого рису, що символізують поліпшення життя в наступному році.



У Новий рік китайський народ, так само як і ми, не спить і гуляє щосили. На одвірки китайці наклеюють червоний папір з парними каліграфічними написами - побажаннями на Новий рік. Також на двері клеють ієрогліфи - «щастя».

У перший день Нового року, як у нас 1-го січня, в Китаї запускають салюти, запалюють пахощі. За традцією вважається, що феєрверки відлякують злих духів і приваблюють дух щастя і гармонії. Китайці вірять, що в цей день божества відвідують світ духів і " звітують" про минулий рік, тому ввечері вітають їх повернення додому, а після цього віддають шану предкам. У перший день Нового року всі ходять один до одного в гості, зустрічаються з друзями і колегами, вітають їх.



А подарунки в Китаї на це свято дарувати не прийнято, тільки дітлахи отримують кишенькові гроші в червоних конвертиках - суй цянь. За традицією, гроші потрібно давати будь-якій дитині, яка зайшла у ваш будинок у перші 15 днів нового року.



Китайський Новий рік – яскраве і навіть казкове свято. Вулицями міст проходять фестивалі, виступають артисти. На 15 день нового року в небо запускають гарні жовті та червоні ліхтарики. У цьому році Свято ліхтариків припадає на 6 лютого.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ