Ми у Facebook
26.01.2012, 15:36

У Рівному презентували енциклопедію про Острозьку академію [+Фото]

Унікальне енциклопедичне видання про минуле Острозької академії презентували у приміщенні Рівненської державної обласної бібліотеки. "Острозька академія XVI-XVII ст." - це ґрунтовне дослідження, присвячене першому ВНЗ Східної Європи — Острозькій академії, що була заснована 1576 року.
Видання, об'ємом у понад 500 сторінок, вміщує оглядові статті про Острозьку академію та про те соціокультурне середовище, у якому вона діяла, статті про викладачів та випускників академії, діячів культури, про Острозьку друкарню та її продукцію. За словами ректора Острозької академії Ігоря Пасічника, 50 відсотків того, що є у цій книзі - це відкриття.



— Це сучасний шедевр як поліграфічний, так і науковий, - говорить ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник. — Там немає жодного слова про новостворену Острозьку академію. Це все стосується тієї академії XVI-XVII століть, тих вчених, або людей, які були дотичні до того, що досліджували ті вчені. Наприклад, мало хто знає, що Іван Франко захистив докторську дисертацію, присвячену Івану Вишенському, який у дворі Князя Острозького отримав освіту.



Як розповів Ігор Пасічник, подібної праці за роки незалежної України не видавалося.

- Це своєрідний науковий подвиг, створений вченими, - зауважив Ігор Пасічник. - У її створенні брали участь більше сорока вчених брали, понад 18 з яких є працівниками академії. Ними були опрацьовані десятки тисяч архівних матералів не лише в Україні, а у Польщі, Росії, Німеччині та США.

Окрім статей видання містить багато унікальних кольорових та чорно-білих фотографій, репродукцій, старовинних ікон та скульптур, що мають наукове та пізнавальне значення.

По завершенні презентації Ігор Пасічник та професор Петро Кралюк подарували обласній бібліотеці два екземпляри такого такого видання.





На правах реклами