Ми у Facebook
31.01.2012, 14:45

За борги НУВГП розраховуватимуться студенти?

Останніми днями між рівненських студентів почалися розмови нібито адміністрація Національного університету водного господарства і природокористування звертається до студентів із вимогою сплатити в якості добровільного внеску близько 500 гривень на допомогу університету в оплаті комунальних послуг.
Як виявилося, далеко не всі студенти НУВГП чули про подібні “вимоги”.

- Я нічого про це не знаю, - говорить студентка НУВГП Ірина. - Ніхто про це на факультеті не говорив, а якби щось таке було, то я, мабуть, уже знала б.

Ті, хто чув, говорять, що розмови були, але лише у формі прохання.
- Я про таке чув, але на іншому факультеті, - говорить студент НУВГП Олексій. - Знайомі з інших факультетів говорили, що до них звертався староста групи із проханням від адміністрації заплатити 480 гривень благодійного внеску. Куди і кому вони мали платити - я не знаю. Хлопці кажуть, що мабуть заплатять, бо бояться, що це потім відіб'ється на їхніх оцінках.

Допомогти студентам НУВГП розібратися у тому, що робити з такими “проханнями-вимогами”, вирішили громадські активісти Рівного й організували громадську кампанію “Безводник”.

- Про ситуацію, що склалася у НУВГП, я дізнався від моєї знайомої, - розповідає співорганізатор громадської кампанії “Безводник” Андрій Логащук. - Подруга моєї знайомої навчається у НУВГП і розповіла їй про те, що до неї зверталися з проханням заплатити благодійний внесок у сумі 500 гривень. Як причину назвали необхідність погашення боргів ВНЗ за комунальні послуги. Згідно із законом студенти не зобов'язані платити ніяких благодійних внесків, тому я вирішив зібрати ініціативну групу молоді, аби провести серед студентів інформаційну кампанію, попередити можливий тиск на них і захистити їхні права. Основна ціль нашої кампанії — інформаційна. Якщо з'являться офіційні підтвердження того, що хтось вимагав у когось заплатити таку суму, тоді, спільно із студентами НУВГП, ми будемо звертатися до правоохоронних органів та прокуратури.

Андрій Логащук додав, що як йому вдалося дізнатися із поінформованих джерел, близьких до керівництва НУВГП, у ВНЗ і справді існують серйозні фінансові проблеми, а борг за комунальні послуги наразі становить 1 мільйон 800 тисяч гривень.

- Стипендіальний фонд державного ВНЗ розрахований на те, що лише 75% бюджетників отримуватимуть стипендію, - говорить Андрій Логащук. - У НУВГП ця цифра становить 84-87%. Тому кошти на виплату стипендій і брали з тих, що призначені на оплату комунальних послуг. Ось і причина утворення боргів.

Сам ректор НУВГП Василь Гурін погодився прокоментувати ситуацію вже сьогодні, після обіду. Портал OGO.ua очікує офіційного коментаря.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ