Ми у Facebook
09.03.2012, 11:20

Міський голова Рівного Володимир Хомко отримає нагороду у Каннах

Міський голова Рівного Володимир Хомко відбув до Франції. У Каннах він отримає нагороду за те, що Рівне ввійшло до десяти найкращих для ведення бізнесу та інвестиційного розвитку міст Європи з кількістю населення до 250 тисяч.
Цю відзнаку Рівне отримало, взявши участь у міжнародному конкурсі «Європейські міста та регіони майбутнього 2012/13». Цей конкурс організував журнал «FDI Intelligence», який є підрозділом міжнародної ділової газети «The Financial Times».

Міста оцінювали за такими критеріями: економічний потенціал, людські ресурси, ефективність витрат на ведення бізнесу, якість життя, якість інфраструктури, легкість ведення бізнесу. Участь у конкурсі взяли 253 міста і 110 європейських регіонів. Всі міста були розділені на 4 категорії залежно від кількості населення. Вручать нагороди на Міжнародному форумі інвестиційної власності, який проходить цього тижня у Каннах.

Про те, які насправді у Рівному справи з інвестиціями, ми попросили розповісти Олену Новак-Семенович, яку торік призначили начальником міського управління стратегічного розвитку та інвестицій:

— Торік Рівне отримало 146,3 мільйона доларів прямих іноземних інвестицій. Найбільше їх вкладали в торгівлю, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку — 39,4 мільйона доларів, у промисловість — 35,5 мільйона доларів та в діяльність транспорту і зв’язку — 33,3 мільйона доларів. Обсяг внутрішніх інвестицій за 9 місяців торік сягнув 485,2 мільйона гривень. Це ті дані, які нам надало управління статистики, зібравши їх в існуючих у Рівному підприємств.

Зростання обсягів інвестицій спостерігалося до кризи. Втім, за останні два роки вийти на докризовий рівень місту не вдається. Щодо залучення у місто якихось конкретних приватних потужних інвесторів, то за три роки існування нашого управління жодного такого привести не вдалося (сміттєпереробний завод не рахується, бо розташований за межами міста). Адже інвесторів у першу чергу цікавить наявність земельних ділянок та виробничих площ для розміщення підприємств. У нас із цим проблема: ділянки, які могли б зацікавити, переважно перебувають у приватній власності, а приватники не підуть на поступки, щоб продати їх дешевше. І великі виробничі приміщення колишніх підприємств давно розділено на частини. Через це великі інвестори осідають в районах області, а не в Рівному. Також інвесторам, думаю, заважає корумпованість чиновників, нечіткість процедур оформлення документів. Буває також, що їх переманюють сусіди, наприклад Волинь.

У що конкретно ми можемо запропонувати інвесторам вкладати кошти у Рівному? Це може бути будівнцитво аквапарку, побудова єдиної оптоволоконної мережі для передачі даних (Інтернет, цифрове телебачення), створення підприємств легкої й харчової промисловості, діяльність у напрямі енергозбереження (виготовлення й впровадження альтернативних джерел енергії, наприклад сонячних батарей). Хоча зазвичай приватні інвестори приходять до нас вже з готовими пропозиціями у сфері, в якій вони компетентні.

Але те, що приватних інвесторів поки залучити не вдається, не означає, що ми нічого не робимо. Адже займаємося пошуком й інших джерел інвестування у місто: готуємо проекти для участі в різноманітних міжнародних та вітчизняних конкурсах, виграємо гранти на їхню реалізацію тощо.

Звісно, нагорода, яку Рівне отримало у конкурсі «Європейські міста та регіони майбутнього 2012/13», позитивно позначиться на репутації міста. Інформацію про це ми розмістимо в презентаційних матеріалах про Рівне. Та й визнання у таких міжнародних рейтингах сприяє довірі інвесторів.






На правах реклами