Ми у Facebook
21.03.2012, 09:07

У Вінниці, щоб охрестити дитину, потрібно пройти навчання та заплатити

У Вінниці, щоб стати хрещеним, потрібно пройти курси. На них пояснюють, які обов’язки у "других батьків", та вчать молитися. А ще потрібно буде заплатити за обряд хрещення.
Без проходження курсів для кумів у православний храм хрестити дитину не пустять. Як і без плати за сам обряд – це в середньому коштує від 200 до 350 гривень. Інший варіант оплати – хто скільки зможе дати на храм, проте там обряд проходять усі гуртом.

Кум повинен знати, на що йде
Процедура така: майбутні хрещені батьки приходять до храму, в якому планують хрестити дитину. При знайомстві зі своїм священиком отримують від нього направлення на співбесіду у собор. Той, хто складе іспит, отримає спеціальну відмітку на направленні.

На самих лекціях майбутнім хрещеним розповідають про їх обов’язки. Навчають молитвам та розповідають про головні аспекти віри. А вже після цього можна йти у храм та хрестити дитину.

Раніше подібні співбесіди проходили зі своїм священиком, проте люди не ставились до таких зустрічей серйозно і не приходили. Через це батюшок зобов’язали направляти усіх майбутніх хрещених батьків на лекції в обов’язковому порядку.

- Ті люди, які прослухали бесіди, під час таїнства хрещення все сприймають інакше, - каже керівник місіонерського відділу Вінницької єпархії отець Віталій Голоскевич. – Зовсім не так, як людина, що прийшла "з вулиці". Запросили бути хресним, вона прийшла, годину потримала дитину, щось там запитали - і все. Людина не розуміє, для чого вона це робить… А на курсах усе пояснюють. Причому ці курси обов’язкові. Інакше хрестити дитину не дозволять.

Скільки коштує обряд
Ми зателефонували у найближчий храм - перевірити, чи дійсно майбутніх хрещених батьків відправляють на навчання.

- Ви приходите, платите гроші – 300 гривень на храм, ми вас записуємо, даємо направлення на лекцію, і вже наступного разу ви приходите хрестити дитину, - каже отець Олександр з храму на Хмельницькому шосе, 5.
- А якщо я стільки не маю, це обов’язково? Менше не можна?
- А що, у вас немає змоги заплатити?
- Ні, просто я знаю, що в інших храмах трохи дешевше.
- Так, але там інші умови, наприклад, обряд проходять відразу кілька чоловік. У нас – для кожного індивідуально. Ви обираєте той варіант, який вам більше підходить. Це не я встановлюю ціну.

Суму визначає парафіяльна рада
Прес-секретар Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату Владислав Демченко запевняє: плати за обряди у храмах немає, є пожертвування на храм. В одних суму визначають самі прихожани і дають хто скільки може, в інших суму визначає голова парафіяльної ради.

- За послуги вінчання, за хрестини – таке є, - каже голова парафіяльної ради Свято-Воскресенського храму. – Проте сума договірна - відносно до можливостей людини, це ж не магазин, конкретних розцінок немає.



У католиків так само
У храмі Української греко-католицької церкви розповідають, що обряд хрещення повністю співпадає з православним відносно всіх святих таїнств.

- Майбутні хрещені батьки мають певні обов’язки, вони відповідають за духовний розвиток дитини. Через це вони повинні бути обізнані в правилах віри і у майбутньому роз’яснити ці правила дитині. Найкраще це можна зробити на власному прикладі. Тому до батьків є певні критерії – це повинні бути неодружені у церковному шлюбі одне з одним люди або самотні молоді люди.

Саме святе таїнство не може бути виражене у грошовому еквіваленті, але людина, розуміючи сучасний стан, може віддячити священнослужителю. Але це не обов’язково.

Цікаво, а у Рівному теж треба проходити певне навчання та отримувати дозвіл, щоб стати хрещеними, чи достатньо тільки заплатити за обряд?

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Чи зросли церковні ціни на Рівненщині?
Кому можна хрестити дитину?





На правах реклами