Ми у Facebook
12.04.2012, 14:06

У Рівненській області розбираються зі смертю немовляти в лікарні [+Відео]

Помилка лікаря або його халатність? У Рівненській області порушили показову кримінальну справу: не за фактом смерті немовляти в лікарні, а за фактом медичних порушень, що призвели до смерті.
Дитина не прожила і двох місяців. Через пологову травму у неї відбулося важке ураження мозку. Спеціальна медкомісія з'ясувала: лікар, який приймав пологи, порушив ряд протоколів. Втім, сам акушер провини не визнав, перед батьками навіть не вибачився. Отримавши догану, він продовжує працювати і приймати пологи.

У нього на колінах — два свідоцтва: перше — про народження довгоочікуваного первістка, друге — про смерть. Іван Рябов не стримує сліз. Події того дня пам'ятає в деталях. Як і слова лікаря.

Вагітність дружини протікала без ускладнень. Тому народжувати вирішили тут, у районному пологовому будинку. Через годину після появи малюка їм повідомили — дитина померла.

Іван Рябов, батько померлого немовляти:

— На місці лікаря не було, я не знаю де він там був, може так як казав, допомогу надавав. Пізніше лікар вийшов і сказав - дитина, типу, жива. На запитання чому він сказав, що дитина померла — він відповів — я перестрахувався.

Коли малюк з'явився на світ, через внутрішньоутробну аcфіксію дихати самостійно він не міг. Першу допомогу акушери надавали самі. У неонатолога був вихідний, лікаря викликали тільки через півгодини.

Людмила Адамська, лікар-неонатолог Острозького пологового будинку:

— Дитина була заінтубована і проводилась штучна вентиляція мішечком Амбу.

Лікар-неонатолог показує прилад — мішок Амбу — з його допомогою Остап дихав до приїзду медиків з області. Апарата штучної вентиляції легенів в Острозі немає.

Сергій Матвєєв, лікар відділення реанімації новонароджених Рівненської дитячої обласної лікарні:


— Вони забезпечували функцію дихання, але не забезпечували доставку кисню в організм. Після асфіксії тяжкої продовжувалася ще й гіпоксія.

За життя Остапа в цій реанімації лікарі боролися півтора місяця. Але врятувати малюка так і не вдалося. Адже крихітку з району сюди привезли вже в стані коми.

Розслідувати трагедію взялися в облвідділі. Виявилося, лікар, який приймав пологи, діяв непрофесійно.

Сергій Сулімовський, член комісії Рівненського облздороввідділу:

— Лікар не зміг зорієнтуватіся своєчасно, що стан дитини погіршився, а після народження дитини з надважкою асфіксією, невчасно юула надана допомога.

Відповідь на питання, чому лікар одразу ж не викликав неонатологів з області — шукають і в самому Острозькому пологовому будинку. Кажуть: акушер досвідчений, прийняв не одні пологи. Сам лікар спілкування з журналістами, як і з батьками померлого малюка, уникає.

Інна Мороз, завідуюча пологовим відділенням Острозької райлікарні:

— Так не можна сказати — недогляд чи халатність, я не беруся судити лікаря. Пологи — це ризик.

За фактом загибелі немовляти порушено кримінальну справу. При цьому сам лікар — відбувся доганою. Зараз він продовжує приймати пологи.



ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині через смерть немовляти проти лікаря пологового порушили кримінальну справу
Винуватців у смерті немовляти на Рівненщині визначить слідство…






На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ