Ми у Facebook
14.04.2012, 10:05

Як і чим харчують дітей у школах Рівного

Перевірок і скандалів довкола рівненських закладів дитячого харчування було достатньо, аби привернути увагу як батьків, так і владних структур. І не обов’язково чекати при цьому тривожного сигналу, на зразок "масове отруєння дітей".
Для турботливої мами достатньо невеличкої скарги, що сьогодні її дитина почувалася зле після обіду в їдальні. Отож, варто дізнатися, що має їсти дитина у школі, аби лишатися здоровою.

Мама чотирикласника рівнянка Марина каже, що на обід її син у школі отримує першу, другу страву і компот:

— Із солодощів чи випічки нічого не додають. Порції невеличкі, тому, якщо є можливість, то хлопчик допомагає очистити тарілку й однокласникам (сміється — авт.). Найбільше малому Андрійку подобається плов.

А от восьмирічна донька рівнянки Альбіни в їжі трохи перебірлива. Тому доводиться доплачувати, щоб дитина була сита:

— Найбільше із шкільного меню їй подобається гречка і риба (дівчинка навчається у НВК №2 "Школа-Ліцей" — авт.). У тиждень за харчування, в середньому, доплачуємо 25 грн.

Загалом у навчальних закладах міста виховуються 1729 дітей, що мають пільги в оплаті за харчування. Розпорядженням міського голови "Про внесення змін в порядок нарахування батьківської плати в дошкільних навчальних закладах" передбачено безкоштовне харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС; дітей-інвалідів; дітей санаторного дошкільного навчального закладу №16 (з малими й затухаючими формами туберкульозу); дітей з багатодітних сімей. Минулого року на харчування однієї дитини витрати становили 715 грн.

— Із другого кварталу 2012 року харчування за рахунок бюджетних коштів для учнів шкіл буде здійснюватись наступним чином: 1-4 класи — з розрахунку 4 грн на одного учня в день; діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей та діти, позбавлені батьківського піклування, з розрахунку 6 грн на одного учня в день, — розповів начальник управління освіти Рівненського міськвиконкому Василь Харковець.

Аби прохарчувати учнів початкових класів та дітей пільгових категорій, потрібно 10 385,5 тис. грн, з розрахунку 6,42 на одну дитину в день. Утім, на цей рік на організацію харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах виділено лише 67,4 відсотка від потреби, тобто 6995,8 тис. грн.

— Така ситуація склалась у зв’язку із тим, що з року в рік доведені цифри Міністерства фінансів України на утримання галузі "Освіта" (контрольні цифри) не забезпечують у повній мірі потребу в коштах на захищені статті бюджету, а саме: заробітну плату, харчування, медикаменти, — пояснює Василь Харковець. — Також сам порядок розрахунку нормативу (контрольної цифри) не відповідає потребам галузі для забезпечення умов для всебічного фізичного, розумового, духовного розвитку дитини.

Контролюють якість харчування дітей і у міській санепідемстанції.
— Перевірки у школах Рівного тільки розпочались, — каже завідувач відділенням гігієни дітей і підлітків ДЗ "Рівненська міська СЕС" Ірина Ковальчук. — Взагалі на "гарячі сніданки" з міського бюджету виділяється по 2 грн, за які дитина отримує напій та булку. Залежно від фінансових можливостей батьків та розміру доплати від них, дітям можуть надати так звану "одинадцяту" страву, яка складається із гарніру, м’ясо- або рибного кулінарного виробу, салату, напою.

За словами пані Ірини, у 2010 році 46% батьків додатково підгодовували своїх дітей, а в 2011 — лише 44%.

— Після виграшу тендеру на дитяче харчування розмір державного фінансування має зрости до 4 грн з розрахунку на одну дитину. Але, повірте, що і цієї суми недостатньо. Співвідношення "ціна-якість" виходить не завжди. Продукти постійно зростають у ціні. А харчувати дітей треба лише продуктами вищого ґатунку, — каже пані Ковальчук. — Взагалі правильне дитяче харчування має бути повноцінним, раціональним, збалансованим і різноманітним. Дитина повинна щодня споживати відповідну кількість білків, жирів та вуглеводів, які забезпечували б достатньою кількістю кілокалорій, щоб рости здоровою.

У шкільних буфетах заборонено продавати продукти, що містять барвники, ароматизатори, розпушувачі та емульгатори. Але на практиці, скажу відверто, зустрічаємося з різними випадками. Планові перевірки передбачають попередження за 10 днів перед початками рейдів. За цей час можна відповідно підготуватися, відсортувати все непотрібне. Ми боремося з подібними явищами і намагаємося попередити появу заборонених продуктів харчування у шкільних закладах.

За словами пані Ковальчук, харчування у школах забезпечують підприємці міста. Приблизне сезонне двотижневе меню розробляють працівники шкільних їдалень. Також обов’язковим є зазначення енергетичної цінності продуктів, кількості поживних речовин, білків, жирів та вуглеводів.

— Останній аналіз калорійності страв показав, що за один прийом їжі дитина споживає від 280 до 600 кілокалорій всупереч потрібним 780. Від необхідної норми це відхилення в межах 36-77%, — констатує санепідеміолог.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ