Ми у Facebook
23.04.2012, 10:12

На відзначення 68-річчя Гурбенського бою гроші збирали "по копійці" [Фото+Відео]

На провідну неділю рідні загиблих повстанців з’їхались до Гурбенського меморіалу. Тут минулого тижня відбулось відзначення 68-ї річниці бою та фестиваль-реквіцєм. Як розповіли організатори заходу, гроші жертвували різні люди, незалежно від статусу і політичних поглядів.
Головним організатором фестивалю-реквієму на Гурбах виступила Громадська організація "Вишнева гора". Як розповів її голова Роман Яворський, гроші на проведення заходу давали різні підприємці і політики, незалежно від статків і політичних поглядів. Давали хто скільки міг.

- Люди давали від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Близько 70 відсотків коштів було пожертвувано одним із ініціаторів фестивалю-реквієму Віктором Кривуном, - каже Роман Яворський.

Розповів голова ГО "Вишнева гора" й про інших меценатів заходу. Ними стали:
1. Віктор Кривун
2. Роман Коваль
3. Лілія Москальова
4. Анатолій Ляшецький
5. Микола Кучерук
6. Олег Осуховський
7. Валентин Королюк
8. Олег Хомич
9. Олександр Андріюк
10. Микола Крук
11. Сергій Олексіюк
12. Віталій Чугунніков
13. Вадим Сидорчук
14. І ще один чоловік, який дав гроші, але не захотів, щоб його прізвище згадували.

Всього ж, за словам Романа Яворського, на цьогорічні заходи відзначення 68-ї річниці Гурбенського бою було витрачено близько 40 тисяч гривень.

Окрім того, за підтримки Віктора Матчука було споруджено криївку на Гурбах, а Данило Корилкевич пожертвував 10 тисяч гривень на потреби Свято-Воскресенського гурбенського чоловічого монастиря.



Роман Яворський також розповів, що вже по завершенні заходу розпочато підготовку до відзначення 70-річчя Гурбенського бою. Планується масштабна реконструкція бою із залученням військової техніки.

А минулої неділі на Гурби знову приїхали люди. Щоправда, цього разу значно менше і без офіційних заходів. Як розповів чоловік зі Свято-Воскресенськго чоловічого монастиря на Гурбах, приїхали родичі загиблих повстанців.



Хоч прізвища похованих у Гурбенському пантеоні повстанців здебільшого невідомі, нащадки вояків, які загинули у Гурбенському бої або в інших боях УПА, приїхали у провідну неділю пом’янути загиблих вояків.



P.S. Цьогорічні заходи на Гурбах пройшли на високому рівні. Щоправда, були певні недоопрацювання в інформаційній складовій. Так через недостатнє інформування організаторами про спонсорів заходу їхні імена стали відомі згодом, після деяких непорозумінь. (Детальніше в коментарях до матеріалу OGO.ua "Вшанування вояків УПА у Гурбах на Рівненщині закінчилось стріляниною")





На правах реклами