Ми у Facebook
02.05.2012, 12:05

Європа влаштувала бойкот Україні через Тимошенко

П'ятеро з 18 глав держав-членів Центрально-Європейської ініціативи відмовилися від участі в щорічному саміті організації, який повинен відбутися в Ялті 10 травня.
Офіційний Київ запрошував на саміт більше 20 європейських чиновників, у тому числі президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу і президента Ради Європейського Союзу Хермана Ван Ромпея.

Першим поїздку на зустріч президентів країн Центральної Європи скасував президент Німеччини Йоахім Гаук. У відомстві федерального президента повідомили, що рішення про скасування візиту прямо пов'язане з політично мотивованим переслідуванням колишніх чиновників, зокрема, екс-прем'єра Юлії Тимошенко та інформації про її побиття у в'язниці.

Наступним свою поїздку в Україну скасував президент Австрії Хайнц Фішер, хоча і пояснив своє рішення "щільним робочим графіком".

За деякою інформацією, в Ялту не збираються їхати також президент Чехії Вацлав Клаус, глава Словенії Данило Тюрк і президент Італії Джорджіо Наполітано.

Одночасно в Європі почалася великомасштабна кампанія, під час якої європейських лідерів через політичну ситуацію в Україні закликають бойкотувати українські матчі чемпіонату Європи з футболу в червні-липні цього року. І вже відомо, що президент Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу не планує брати участь у заходах фіналу Євро-2012.

"Це очевидно, що на даний момент глава (Єврокомісії) не має наміру брати участь у заходах Євро-2012 в Україні", - заявила його прес-секретар Піа Ахренкільде Хансен.

Піа Ахренкільде Хансен зазначила, що Єврокомісія залишається "дуже сильно стурбована ситуацією в Україні". За її словами, Європейська комісія планує стежити за подальшим розвитком подій в Україні, яка є найбільшим безпосереднім східним сусідом ЄС.

Довідково:
Центрально-Європейська ініціатива була створена в листопаді 1989 року в Будапешті групою країн Центральної та Східної Європи (Італія, Австрія, Угорщина, Югославія) з метою налагодження багатостороннього співробітництва у політичній та соціально-економічній сферах і сприяння на цій основі зміцненню стабільності і безпеки в регіоні . Одночасно створення цього об'єднання мало на меті забезпечити підготовку держав-учасниць в їх майбутнього членства в Європейському Союзі.

Зараз у ЦЄІ входять 18 країн (Австрія, Албанія, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Італія, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія, Чорногорія).






На правах реклами