Ми у Facebook
04.05.2012, 12:10

У Рівному міська влада скасувала акцію "Георгіївська стрічка"

Зранку 3 травня перед сесією Рівненської міської ради кожному депутату на його робоче місце поклали документи, у яких йшлося про загальноміські заходи, присвячені 67-й річниці Перемоги у Другій світовій війні.
Зокрема, серед заходів, які були заплановані для проведення 9 Травня в парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка, була святкова півгодинна акція під назвою «Георгіївська стрічка». Передбачалося, що протягом 30 хвилин працівники управління культури Рівненського міськвиконкому роздаватимуть помаранчево-чорні стрічки усім перехожим, щоб вони чіпляли їх на груди, сумки чи автомобільні антени.

Про це OGO.ua повідомили з прес-служби Рівненської обласної організації Української Народної Партії.

Побачивши це, присутні на сесії представники Української Народної Партії на чолі з головою міської організації УНП Романом Ковалем одразу ж звернулися до присутнього в залі керівника Управління культури та туризму Рівненського міськвиконкому Андрія Ткачука з проханням скасувати даний захід, мотивуючи тим, що «Георгіївська» помаранчево-чорна стрічка нічого спільного із перемогою над фашизмом не має і використовувалася ще при оформленні російських імперських нагород. У радянську ж нагородну систему вона ввійшла під назвою "Гвардійської стрічки" тільки у 1943 році.

Після нетривалого діалогу політиків з паном Ткачуком, останній відлучився на 5 хвилин, після чого повернувся в сесійну залу та запевнив, що захід скасовано.

– Ми задоволені таким кроком представника міської влади, адже нам вдалося його переконати у тому, що проведення тої акції – це банальна маніпуляція свідомістю громадян, які пов'язують оранжево-чорну стрічку із символами другої світової війни.

– Прикро й те, що кожного 9 травня, кілька останніх років наші люди, переважно на Сході України, ліплять куди завгодно георгіївські стрічки, самі не відаючи про їхнє значення, – розповів заступник голови Рівненської міської організації УНП Олександр Джигирей.

За його словами, фактично всі, хто долучився б 9 травня у Рівному до акції "Георгіївська стрічка", віддав би свій голос на підтримку імперської політики Кремля на території України, а не за вшанування пам'яті ветеранів.



ДОВІДКОВО
«Георгіївська стрічка» (рос. Георгиевская ленточка) — громадська акція з роздачі символічних стрічок, присвячена святкуванню Дня Перемоги в Німецько-радянській війні, що проходить з 2005 року з ініціативи російських державних інформаційних агентств і російських провладних молодіжних рухів «Студентська громада», НАШІ тощо. З того часу акція стала традиційною і проводиться щорічно на кошти підприємств і російського бюджету з 24 квітня по 12 травня. У 2008 році Георгіївські стрічки розповсюджувалися в більш ніж 30 країнах.

За чотири роки проведення акції було розповсюджено понад 45 мільйонів стрічок в усьому світі. Країни, за межами Росії, в яких акція проходить найбільш активно, — Білорусь, Греція, Франція, Італія, Естонія, Латвія, Великобританія, США, Німеччина, Молдова, Китай, В'єтнам, Бельгія, Казахстан, Україна й Афганістан.

Як відзначають організатори, головною метою акції «стало прагнення будь-якою ціною не дати забути новим поколінням, хто і якою ціною виграв найстрашнішу війну минулого століття, чиїми спадкоємцями ми залишаємося, чим і ким повинні пишатися, про кого пам'ятати».

Акція приходить під гаслами: «Перемога діда — моя Перемога», «Пов'яжи. Якщо пам'ятаєш !», «Я пам'ятаю! Я пишаюся !», «Ми — спадкоємці Великої Перемоги!», «Спасибі дідові за перемогу!» тощо.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ