Ми у Facebook
17.05.2012, 11:50

Як діяти, якщо почалася гроза: поради рівненських рятувальників

Щоб не трапилося біди, працівники Територіального управління МНС України у Рівненській області застерігають та надають декілька корисних порад.
- Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б’є в найвищу точку на своєму шляху. Самотня людина в полі - це і є та найбільш висока точка. Ще страшніше опинитися в грозу на самотньому пагорбі!

- Якщо ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому заглибленні: канавці, рівчаку, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову.

- Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

- Уникайте води. Вода - відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б’є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не рекомендується.

- Проте мокрий одяг на людині служить добру службу, і якщо блискавка когось зачепить, у нього є більше шансів вижити.

- Намагайтесь сховатися. Найбезпечніше під час грози знаходитися у приміщенні з громовідводом.

- Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся в магазин, під’їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом біля стін будівель.

- Не страшно, якщо ви знаходитеся в автомобілі. Зачиніть вікна, і стихія до вас не дістане.

- Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищі з них (дуб, тополя, сосна). Отже, чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. А ховатися від грози в лісі небезпечно. Кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола, може зачепити вас.

- Не метушіться. Хоч і дуже хочеться, але від грози не потрібно бігти. Чим ширший ваш крок, тим небезпечніший для вас удар блискавки.

- Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах.

- Краще, що ви можете зробити, це стати непомітними для блискавки: сісти, злитися із стіною, стати якомога меншими.

- Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але й у предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б’є найчастіше.

- Не бажано знаходитися біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша.

- Украй безрозсудно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною, ви ризикуєте накликати на себе удар з небес.

- Дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров’я в першу чергу!

- Всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька - потенційні жертви для наступного удару. Ми вже з’ясували, що під час грози безпечно трішки помокнути, так що не бійтеся, заховайте парасольку в сумку!

Рятувальники радять бути обережними і цінувати своє здоров’я!

Провідний фахівець відділу роботи із ЗМІ та громадськістю ТУ МНС України у Рівненській області капітан служби цивільного захисту Дмитро Мельник

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині ударом блискавки вбило 18-річну дівчину





На правах реклами