Ми у Facebook
22.05.2012, 11:30

В Острозькому замку на Рівненщині провели нічну екскурсію [+Фото]

В Україні сьогодні з’являються перші спроби зробити музеї та історію цікавішою людям. Поруч із великими містами, де найчастіше можна це помітити, до справи беруться і невеличкі містечка.
Таким прикладом може стати провінційний за статусом, проте багатий на експонати, колекції та легенди Острозький історико-культурний заповідник. Щороку до Всесвітнього Дня музеїв біля Острозького замку організовують ярмарки та атракційні програми, а також уже декілька років підряд за сприяння заповідника на Замковій горі відбувається фестиваль етнічних культур "Галас".

А минулого тижня завдяки старанням ініціативної групи працівників музею та студентів Національного університету "Острозька академія" відбулась перша нічна екскурсія у славетному замку князів Острозьких. У ній взяло участь понад двадцять акторів, що були переодягнені у строї XVI ст. Взяти участь у дійстві у ролі глядачів пощастило небагатьом, учасниками стали переважно представники місцевої влади. Антуражу та містики екскурсії додавали запалені факели на самій Замковій горі, а також свічки у замку. У кожному наступному залі на глядачів чекала нова легенда про князів Острозьких та невелика театралізована постановка. Учасникам час від часу вдавалось побачити блукаючий коридорами привид княжної Гальшки, всю екскурсію супроводжував лицар, а легендарний скрипаль князівської капели радував усіх грою на чарівному інструменті. Під час всієї екскурсії шлях гостям освітлювали слуги князя зі свічками в руках. А в кінці, близько опівночі, на всіх охочих чекала князівська каша, зготована на подвір’ї замку.



Екскурсію проводив у ролі маршалка двору князів Острозьких ініціатор та головний організатор дійства, мистецтвознавець Микола Бендюк. За його словами, тематика екскурсії була обрана невипадково, оскільки романтика ночі, коли і проводилась екскурсія, дозволяє оживити образи легенд та краще відчути таємничий дух замку. Пан Микола зізнається, що близько трьох років намагався отримати дозвіл на проведення подібної екскурсії, проте кожного разу зустрічався із невдоволенням наукових працівників заповідника. Останні аргументували це тим, що у науковій установі «цирку» не має місця. Але все ж проведення екскурсії стало можливим завдяки сприянню керівництва музею. Після екскурсії, зазначає організатор, уже з’явилась велика кількість бажаючих побувати на подібному дійстві, тому на разі продовжується робота над проектом.



За словами самих учасників нічної екскурсії, вражень від екскурсії залишається безліч, оскільки містична атмосфера заворожує, а легенди з уст слуги князя звучать дуже цікаво та реалістично.

На такому прикладі стає очевидним той факт, що українцям не вистачає подібних експериментів. Наукова спрямованість музею не завжди сприяє зацікавленості простих людей. Приклади підтверджують, що такого роду заходи у наших середньовічних замках однозначно будуть мати попит серед населення. Залишається сподіватися, що решта українських музеїв будуть спроможні колись переступити через радянські рамки формалізму та побачать власні перспективи у таких заходах.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Нічні екскурсії у музеях світу та "Бурштинова казка" в Рівному
У Рівному презентували нічні екскурсії у Музеї бурштину [+Фото]





На правах реклами