Ми у Facebook
28.05.2012, 13:05

У Рівному ювілейні "Музейні гостини" зібрали понад 300 народних умільців [+Фото]

Рівне відгуляло наймасовіші ювілейні двадцяті "Музейні гостини". Цьогорічне музейне свято відвідали понад 300 майстрів з Рівненщини та сусідніх областей. Прицінитись на унікальні вироби ручної роботи прийшло понад 10 тисяч рівнян.
Двадцять років тому їх було лише кілька десятків. А зараз "Музейні гостини" збирають сотні найкращих майстрів з усіх куточків Рівненщини та сусідніх регіонів. Насичене свято і художніми постановками та оригінальними перформансами. Всю програму заходів вже заледве втискують в один день, а територія музею вже не спроможна вмістити усіх охочих – експозиції окупували значну частину прилеглого Парку молоді. На вибір гостей – живопис, книги, іграшки, вироби з дерева, вишивка, прикраси, бурштин, навіть медовуха та медовий квас.



Більше фото з "Музейних гостин" в фотогалереї

Постійною учасницею гостин є і відома у Рівному майстриня, просвітянка Вероніка ВЕЛІГУРСЬКА. Пройти повз її вишиванки на гостинах не міг ніхто.


— Цьогоріч експоную виключно нові роботи. Адже вишиванки мають попит, тому колекція постійно оновлюється, — розповідає майстриня. — Всі мої роботи ексклюзивні, адже не користуюсь стандартними техніками і малюнками. Всі візерунки продумую і виконую самотужки.

Унікальні вироби ручної роботи представила на гостинах і майстриня Галина ОЛЕШКО:



Більше фото з "Музейних гостин" в фотогалереї


— Останній десяток років — ми постійні учасники "Музейних гостин". Цьогорічне свято відзначається в першу чергу відмінною організацією, тому ми, майстри, маємо змогу показати більше своїх виробів. Так цьогоріч разом з іграшками та іншими виробами вперше представляю свої картини.

А от молода майстриня та учасниця сімейного клубу "Пузата мама" Світлана ДЕХТЕРУК в числі майстрів гостин серед новачків. На розсуд рівнян вона представила унікальні в’язані речі. Чимало з яких будуть гарними і корисними для діток та матусь.



Порадували і гості з інших регіонів. Так реконструктори з Києва за археологічними знахідками з Берестечка відновили унікальний козацький одяг того часу. А прихильники Української повстанської армії пішли ще далі. На честь ювілею гостин вони влаштували традиційну повстанську сальву – салют із гармат. Вперше за історію свята свою творчість презентували і ковалі. Навіть спеціально з нагоди свята викарбували ювілею монету "20 років музейним гостинам".



Більше фото з "Музейних гостин" в фотогалереї

За словами директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександра БУЛИГИ, про гостини чули навіть за океаном, адже цьогоріч музейники приймали гостей з Америки та Німеччини.

А погостювати і поторгуватись у музеї з народними майстрами рівняни зможуть знову вже у цьому році. Адже чиновники та музейники мають амбітні наміри провести в музеї перші в краї "Бурштинові гостини".

Більше фото з "Музейних гостин" в фотогалереї





На правах реклами