Ми у Facebook
25.06.2012, 11:05

У Рівному обрали мера – студентського [+Фото]

Доки в українських містах асфальт плавився під палючим червневим сонцем, у затишку одного з лісів Рівненщини нарешті відбулася подія, на яку тривалий час очікувала вся активна молодь краю.
Студенти та випускники рівненських вишів повернулися у свою власну країну, зі своїми правилами та законами, своєю політикою та економікою, у свою державу, де можливо все, державу, у якій мрії стають реальністю. Так, на вихідних 16-17 червня пройшов регіональний етап Студреспубліки-2012.

Головною інтригою мультифестивалю стали результати політичної гри, до якої долучилися всі громадяни республіки. З першого ж дня тут почали формуватися політичні сили, учасники заходу визначались зі своїми лідерами, складали партійні програми та плани на виборчу кампанію. Проте без фінансового підґрунтя боротися за владу було досить проблематично. Здавалося б, сума для застави кандидата була досить реальною, проте коли дійшло до діла, виявилося, що заробляти місцеві гроші – СРублики досить непросто. Тому політика політикою, а рівненським студреспубліканцям довелося активно займатися підприємницькою діяльністю.



Більше фото - у ФОТОГАЛЕРЕЇ

Власний бізнес створювали у різноманітних галузях: починаючи від приватизації єдиного на всю республіку місця, в якому дозволено палити, і закінчуючи одержанням ліцензії на право надання послуг масажу. Варто зазначити, що послуги масажу зазнали неабиякої конкуренції. Економіка активно розвивалася, міністерство фінансів тільки й встигало забезпечувати емісію СРубликів, тож навіть дивно, яким чином на другий день замість очікуваної інфляції позиції цієї регіональної валюти лише зміцніли. Якби ще податкова не докучала з постійними перевірками, не забирала б дохід через несплату податків та не закривала б незаконно діючі підприємства, молодим підприємцям можна було б лише позаздрити. І все ніби було так добре, проте того ж другого дня держава підвищила суму грошової завстави у 2 рази для кандидата і у 3 рази для партії, що змусило молодих політиків серйозно заметушитися.

Одним із найбільш дієвих засобів агітації стала республіканська газета "Студентський віщун". Не біда, що в неї постійно змінювалася форма власності, переходячи від держави у приватні руки і навпаки, вона активно поширювалася містом та була серйозним плацдармом для інформування учасників як про новини в студентській державі, так і про кандидатів та їхні програми.

Та, все ж таки, як не приємно насолоджуватись відпочинком, але лейтмотивом другого дня для всіх стало очікування виборів мера цьогорічної Студреспубліки та його магістрату. До останнього як для оргкомітету так і для всіх республіканців залишалося загадкою, скільки ж очікувати кандидатів у мери та які коаліції утворяться. За місця в магістраті змагалися дві республіканські партії "Молодь діє" та "Партія розвитку міста". Пообіді з початком роботи ЦВК зареєструвалися два кандидати – досвідчена учасниця СР, член рівненського магістрату 2010 р. Людмила Сверба від партії "Молодь діє" та лідер "Партії розвитку міста" Олексій Смірнов, для якого цьогорічна республіка стала дебютною.

Більше фото - у ФОТОГАЛЕРЕЇ

Кандидати мали представити на огляд громадськості свої політичні програми. Яким же має воно бути, "Місто моєї мрії" очима молодих рівнян, очима тих, кого і називають майбутнім нації? Програми складалися з чотирьох основних частин – інфраструктура, стиль управління та роль молоді у місті Мрії. І хай шляхи розбудови регіону у кандидатів відрізнялися між собою, та мета у них була спільна: забезпечити громадянам такі умови життя, у яких кожний міг би стати щасливим. Під час представлення своїх проектів представники різних команд поривалися відповідати на питання конкурентів, так як бачили спільні проблеми та шляхи їх вирішення.

За весь період гри в таборі сформувалося три потужних групи, дві з яких, підтримували згаданих кандидатів. Тому між групами йшли активні переговори, в результаті яких голоси розподілилися наступним чином. У запеклій боротьбі з різницею у 6 голосів перемогу здобув випускник Рівненського державного гуманітарного університету, факультету документальних комунікацій та менеджменту, активіст РММГО "Фундація регіональних ініціатив", координатор освітніх проектів Олексій Смірнов, якому республіканці довірили представляти Рівненщину на всеукраїнському етапі Студреспубліки-2012. До магістрату Рівного від партії "Молодь діє" увійшли Людмила Сверба, Віталій Примак, Микола Ніколайчук, Микола Касьянов, від "Партії розвитку міста" – Микола Мокрик, Ірина Мокрик, Ірина Бесараб, Ігор Шарабура, Олександр Кужель, Мирослава Адах.

Проте на виборах Рівненська Студреспубліка не завершується. Окрім того, що учасники вже готуються до Криму, вони збираються втілювати свої виборчі обіцянки, які і привели їх до перемоги.



Більше фото - у ФОТОГАЛЕРЕЇ

Не менш насиченим життя учасників фестивалю було у культурній сфері. Для них проводились пізнавальні тренінги, організовувались численні інтелектуальні та спортивні змагання. Переможцями бажали бути всі, то ж пристрасті розпалювались навіть на таких, здавалося б, спокійних іграх як "Брейн-ринг" чи "Що? Де? Коли?". Що ж тоді говорити про емоції, які вирували над стадіонами та волейбольними майданчиками республіки? Футбольні протистояння місцевих команд тримали всіх у напруженні нічим не слабшому, ніж матчі Чемпіонату Європи. Одна з команд навіть вигадала собі талісман – удачу у непростих поєдинках їм мала приносити білочка. Ввечері першого дня відбулися конкурс "Містер Студреспубліки", де конкурсанти просто таки зачарували всіх присутніх дівчат, а віртуозні любителі гри "Мафія" до самого ранку могли змагатися у вміннях зчитувати інформацію з щонайменшого виразу обличчя своїх супротивників, яких, на відміну від їх сицилійських колег, вони вбивали все ж таки не по-справжньому.

Іскристі танці полум’яного багаття, насичене п’янкими ароматами хвої повітря, глибоке зоряне небо, помережане густим плетивом гілля; веселий сміх, торкаючі душу пісні під гітару у світлі світанку…

Як координатор фестивалю у Рівненській області висловлюю щиру вдячність оргкомітету та всім, хто долучився до організації фестивалю і знає як нелегко дався цей захід і скільки протистоянь довелося витримати і в хвилини відчаю, коли здавалося б всі зусилля марні, завжди мерехтіла іскра надії. Саме завдяки ініціативності, взаємопідтримці та бажанні продовжувати славну традицію Студентської республіки фестиваль відбувся. Дякую всім, хто не залишився остронь, не був байдижим. Без спільної роботи це було б просто неможливо. Без вас, мій найкращий оргкомітет, не було б стільки драйву, насиченості, запалу, яскравості. Ми молодці! Ми це зробили!

Більше фото - у ФОТОГАЛЕРЕЇ

За допомогу у проведенні фестивалю особливо вдячні депутату Рівненської обласної ради Андріюку Олександру Мойсеєвичу.

Також висловлюємо вдячність Аналітичному центру розвитку міста "ЗЕОН", РММГО "Молоді регіони" та РММГО "Фундація регіональних ініціатив" за активну участь та співпрацю.

А від всіх республіканців та оргкомітету дякуємо спонсорам регіонального етапу "Студентської республіки-2012" Арт-кав’ярні Сальвадор Далі, Галереї Європейського живопису ЄвроАрт та Кінопалацу Україна за допомогу та надані призи для учасників фестивалю!!!

І хоча учасники вже сумують за цим чудовим дводенним святом і чекають нових зустрчей, засмучуватися не варто. Вперед за новими перемогами! 

Більше фото - у ФОТОГАЛЕРЕЇ





На правах реклами