Ми у Facebook
10.07.2012, 13:16

Назвали причини повені на Кубані: влада - одні, експерти - інші

Хвиля у 5-7 метрів зруйнувала 5 тисяч будинків, постраждало 24 тисячі кубанців. Найбільше загиблих і руйнувань у місті Кримськ. Там нещадна вода руйнувала все на своєму шляху.
"Вона йшла з дуже великою швидкістю, шум був сильний. Нікого, ніякої допомоги не було", – розповідають очевидці.

Щойно постраждалі усвідомили, що сталося, одразу заявили – раптове затоплення сталося через позапланове скидання води з Неберджаєвського водосховища, що поблизу Кримська. Однак сьогодні цю версію слідство спростувало, адже виявилось, що переливів дамби не було, а шлюзів для скидання великих об’ємів води там просто нема. Це підтвердили і місцеві мешканці, яких на гелікоптері повезли оглядати водосховище.

"Неберджаєвське водосховище до даної трагедії ніякого відношення не має. У нього немає шлюзів для скидання води", – заявляє військовий у відставці Павло Сорокопуд.

У Росгідрометі ж кажуть, трагедія сталася через низку причин. За день у краї випала третина річної норми опадів, сприяли розгулу стихії і нерівний рельєф місцевості, і надмірне зволоження ґрунту ще до повені.

Та постраждалі нарікають, що їх навіть не попередили про можливе лихо, а коли воно сталося – допомагати не квапились. Президент Росії пообіцяв виділити постраждалим матеріальну компенсацію, та найперше – розібратися, чи справедливі скарги людей.

"Потрібно проаналізувати найретельнішим чином, як працювали всі служби, це стосується не тільки оповіщення, але й гідротехнічних споруд, що працює, а що ні, і не тільки в цьому, але і в інших місцях. І зробити це швидко", – заявив президент Росії Володимир Путін.

Експерти з Інституту водних проблем наголошують – місцева влада мала зробити висновки із трагедії 2002-го року, коли через таку ж раптову повінь у регіоні загинуло 109 людей. Але за 10 років там не налагодили системи оповіщення людей, і не розробили плану евакуації.

Експерти вважають: виплачувати родинам загиблих мільйонні компенсації правильно, але краще було б витратити ці гроші ще до трагедії на будівництво і ремонт гідротехнічних споруд.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Жахлива повінь на Кубані забрала вже 150 життів





На правах реклами