Рівнянам радять остерігатися згущеного молока із домішками пальмової олії
Ірина Бондарчук, завідувач санітарно-гігієнічним відділом Рівненської міської СЕС:
- Молочна продукція виготовляється згідно з державним стандартом — ГОСТом - та відповідно до технічних умов, які затверджені у кожному підприємстві. До складу молока входять різні харчові добавки: кухонна сіль, вітаміни та мікроелементи. Наша служба контролює якість та безпечність харчових продуктів, у тому числі й молочних. Періодично перевіряємо хімічні та бактеорологічні показники молочних продуктів на їх безпечність та придатність до споживання. Хімічні домішки додають, аби сфальсифікувати продукт і знизити його ціну на ринку. Бактеорологічні показники впливають на здоров'я людини і можуть викликати харчові отруєння та кишкові захворювання.
На сьогодні у Рівному не випускається молочна продукція. Працює лише декілька підприємств, які виготовляють морозиво. Цей продукт зараз виготовляється згідно з технічними умовами. Його склад та якість досліджується Управлінням стандартів. Періодично наша служба контролює якість цієї продукції. За останній час порушень під час виробництва морозива не виявлено.
Юрій Чорнобривець, директор Київського інституту споживчих експертиз каже, що найчастіше недобросовісні виробники підробляють згущене молоко, сир, сметану, масло.
- У згущене молоко добавляють рослинні жири та хімічні компоненти для покращення кольору та смаку продукту. Вміст пальмової олії у згущеному молоці, цукерках, шоколаді, чипсах та крекерах іноді сягає 95%. А в європейських країнах цю речовину використовують для змащування обладнання у металургійній промисловості. Пальмову олію розчиняє лише бензин. Людський організм її практично не засвоює, і вивести її фактично неможливо. У результаті, маємо серцево-судинні, онкологічні, гастроентерологічні захворювання та ожиріння.
За словами Юрія Чорнобривця, щоб згущене та сухе молоко мали білий колір, нечесні виробники додають до них діоксид титану. А цей компонент є основним у господарчій фарбі, паперових виробах, різних лаках та пластмасах. І лише в Україні, Росії та ще деяких країнах “третього сорту” його легально додають у харчі.
- Хочу сказати, що в Україні все ж таки є чесні та добросовісні виробники, які турбуються про свою торгову марку та здоров'я споживача,- продовжує пан Юрій. - Зазвичай, неякісний продукт відпускають за низькою ціною. Тому не варто вестися на спокусливі пропозиції. Купувати молочні продукти потрібно лише ті, де на етикетках вказані відомі вам природні складові. Чим менше там буде невідомих речовин з індексом Е (з будь-якою цифрою) — тим менше ризику для вашого здоров'я.
СПОЖИВАЧАМ НА ЗАМІТКУ:
Провокують виникнення злоякісних пухлин: Е103, Е105, Е121,Е123, Е125, Е126, Е130,Е131, Е142, Е 152, Е210, Е211, Е211, Е213-217, У240, У330, Е447.
Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.
Злісні алергени: Е230-232, Е239, Е311-313.
Викликають хвороби печінки та нирок: Е171-173, Е320-322.
Довідка: Пальмова олія — їстивна олія, що виробляється з м'ясистої частини плодів Олійної пальми (Elaeis guineensis) які містять до 50% жиру. Добувається методом пресування, потім її,зазвича,очищують — рафінують, дезодорують, відбілюють. Окрім кулінарії та кондитерської справи застосовується при миловарінні, приготуванні стеарину, маргарину,в якості змащувального матеріалу, для виробництва біопалива. Іноді невелика кількість пальмової олії входить до складу упаковок локшини швидкого приготування.


"Газмережі" проводить обслуговування у Рівному з тимчасовим відключенням газу

Рівненська філія "Газмережі" повідомляє про проведення планового технічного обслуговування газових мереж у багатоквартирних будинках обласного центру. У зв'язку з необхідністю виконання цих робіт, тимчасово буде припинено розподіл газу за низкою адрес.
переглядів: 155
ТОП-5 ВНЗ Рівненщини за рейтингом "Освіта.ua"

Інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua» оприлюднив свіжий рейтинг ТОП-200 ВНЗ України, до якого увійшли п'ять провідних закладів вищої освіти Рівненської області. Розповідаємо про кожен з них, їхні особливості та переваги для майбутніх студентів.
переглядів: 162
Бананова шкірка – секрет пишного саду та кімнатних рослин

Виявляється, звичайна бананова шкірка – це не просто харчові відходи, а справжнє джерело цінних поживних речовин для ваших рослин. Замість викидати її у сміття, подаруйте своїм зеленим улюбленцям неймовірний заряд енергії та здоров'я!
переглядів: 203
16 травня на Рівненщині знову очікуються нічні заморозки

Рівненський обласний центр з гідрометеорології попереджає про збереження небезпечних погодних умов на території області. За прогнозами синоптиків, у ніч та ранок 16 травня очікуються заморозки в повітрі 0..-2º, що відповідає ІІ рівню небезпечності – помаранчевому.
переглядів: 245
Як боротися з яблуневою плодожеркою: найефективніші методи захисту саду

Яблунева плодожерка – один із найнебезпечніших шкідників плодових культур. Крім яблуні та груші, пошкоджує плоди сливи, аличі, абрикоса, черешні, персика і деяких інших культур, але найбільшої шкоди завдає в насадженнях яблуні.
переглядів: 207